Violeta Stoica

Cu o întârziere de o jumătate de an, pasajul de lângă Gara de Vest din Ploiești, care ar fi trebuit să fie construit cu fonduri europene, a fost într-un final dat în folosință ieri, la prânz, de Ziua Copilului. Data aleasă pentru inaugurare a fost chiar și motiv de propunere a unuia dintre preoții care au făcut parte din soborul care a oficiat o slujbă religioasă de a boteza pasajul “Podul copilăriei”…
După ce, miercuri seara, pesediștii s-au fotografiat pe pasajul recepționat, dar nedeschis circulației, ieri a fost ziua liberalilor, prin primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, de a-și atribui ceea ce autoritățile din România consideră a fi cel mai important rol la inaugurarea unui obiectiv: tăierea panglicii. De altfel, panglica tricoloră tăiată la deschiderea pasajului a fost și motiv de râcă între liberali și pesediști, pentru că și unii, și ceilalți au vrut să demonstreze că au muncit mai mult pentru finalizarea acestei investiții.

3-aAșa cum era de așteptat, liberalii și pesediștii au împărțit în bucăți panglica tricoloră. “Taie o bucată și pentru Ganea!” (n.n. – viceprimarul pesedist al Ploieștiului), i-a cerut primarului liberal Dobre, cu o voce baritonală plină de subînțelesuri, un consilier local al PSD. Vrând-nevrând, edilul a tăiat bucățele din tricolorul panglicii și le-a împărțit și puținilor consilieri pesediști aflați la inaugurarea pasajului.
Una peste alta, ieri a fost o zi pe care mulți dintre ploieștenii veniți la eveniment nu o mai credeau posibilă: s-a deschis pasajul și circulația între Ploiești și ieșirea spre Strejnic este mult mai facilă. Ar fi și mai simplu dacă pasajul (care are câte două benzi pe sens) nu s-ar strangula la coborârea spre Strejnic, după giratoriul din dreptul parcului municipal Ploiești Vest. În această privință, primarul Ploieștiului a declarat, pentru ziarul Prahova, că municipalitatea are în planul de lucrări de investiții lărgirea drumului spre Centura de Vest. Nu se cunoaște însă în cât timp vor putea 3-cfi făcute aceste lucrări de lărgire la câte două benzi pe sens a drumului care se prelungește dinspre pasaj spre Strejnic, având în vedere că, potrivit lui Adrian Dobre, trebuie făcute exproprieri și încă nu a fost realizat un studiu de fezabilitate pentru un asemenea proiect.
Inaugurarea de ieri a fost și o oportunitate pentru galeria echipei Petrolul de a-i atrage atenția primarului asupra necesității obținerii mărcilor. Suporterii, veniți cu un banner uriaș, au intrat pe jos pe pod – după tăierea panglicii inaugurale – și au scandat cât i-au ținut puterile pentru a sensibiliza autoritățile în privința obținerii mărcilor de către echipa care se pregăteşte să promoveze într-o ligă superioară.
3-bDupă ce mulțimea venită să asiste la deschiderea circulației pe pasaj a făcut turul dus-întors al podului, alături de autoritățile prezente, sub supravegherea Poliției Rutiere s-a dat drumul la trafic. Deschiderea circulației pe pasajul de la Gara de Vest se pare că i-a luat prin suprindere pe unii participanți la trafic, pentru că – exact în apropierea patrulelor de poliție de la baza podului, la intrarea spre strada Libertății – a avut loc și primul accident rutier care poate fi asimilat inaugurării de ieri: două autoturisme s-au tamponat, din cauză că șoferul unuia dintre ele a fost probabil mai atent la ceea ce se petrece pe pod, și nu la acordarea priorității.
Deși Primăria Ploiești ar fi trebuit să participe doar cu 2% din valoarea totală a proiectului construirii pasajului de la Gara de Vest, din cauza depășirii termenului de finalizare, municipalitatea a trebuit să suporte din bugetul local peste 50% din total, adică aproximativ 25 de milioane de lei, conform declarațiilor primarului Adrian Dobre.