O maşină zburătoare dezvoltată de un startup susţinut de Toyota Motor a efectuat sâmbătă un zbor demonstrativ şi ar putea fi folosită pentru aprinderea tortei Olimpiadei de vară care va fi organizată la Tokyo în 2020, transmite Reuters, citată de News.ro
Cartivator, un grup startup format din aproximativ 30 de ingineri, între care se afla şi angajaţi tineri ai Toyota, a început să dezvolte maşina zburătoare „SkyDrive” în 2014.
Şeful Cartivator, Tsubasa Nakamura, a declarat că, deşi maşina este încă în faza iniţială de dezvoltare, grupul se aşteaptă să efectueze primul zbor pilotat de un om până la sfârşitul lui 2018. În timpul demonstraţiei, actualul model a fost capabil să se ridice de la sol şi să rămână în aer timp de câteva secunde. Nakamura a spus că modelul are nevoie de mai multă stabilitate, astfel încât să poată zbura suficient de sus pentru a ajunge la torţa olimpică. Inginerii Cartivator vor ca maşina lor zburătoare să fie cel mai mic vehicul electric din lume, care să poată fi folosit în zone urbane mici, şi speră să o pună în vânzare în 2025. Luna trecută, Toyota Motor şi grupul său de companii au convenit să investească în proiect 42,5 milioane de yeni (385.000) de dolari, în următorii trei ani.
Companii din toată lumea concurează să dezvolte prima maşină zburătoare, capabilă să decoleze şi să aterizeze vertical. Uber Technologies a anunţat că intenţionează să lanseze un serviciu de taxi aerian până în 2020, în Dallas-Fort Worth, Texas, şi Dubai. Airbus Group lucrează la rândul său la dezvoltarea unei maşini zburătoare, prin divizia Urban Air Mobility. Producătorii maşinilor zburătoare întâmpină dificultăţi, între care convingerea autorităţilor de reglementare şi publicul că produsele lor pot fi folosite în siguranţă. Guvernele lucrează încă la reglementările referitoare la drone şi maşinile autonome.