Violeta Stoica
Situația devine tot mai gravă în stațiunea prahoveană Cheia, plină-ochi, în aceste zile libere, de turiști și de sute de copii și părinții lor veniți să participe la un festival organizat în localitate.
În ultimele nopți, ursoaica şi puii ei – despre care ziarul Prahova a relatat în urmă cu exact o săptămână – au devenit extrem de periculoşi, iar locuitorii din stațiune și turiștii se întreabă neputincioși de ce autoritățile nu iau măsuri urgente pentru relocarea sălbăticiunilor care au început să atace gospodăriile oamenilor.
Ursoaica a început să se obișnuiască deja cu gustul sângelui, pentru că a făcut prăpăd în mai multe curți din Cheia, ucigând zeci de păsări și animale domestice, iar oamenilor le este teamă să mai iasă după-amiaza la plimbare prin stațiune, de frica animalului imens care dă târcoale, alături de puii săi, prin mai multe locații din stațiune.
Situația de la Cheia poate deveni critică, dacă autoritățile responsabile nu vor interveni pentru relocarea de urgență a ursoaicei cu pui care a început să facă prăpăd prin gospodăriile locuitorilor din zonă. Mărturiile oamenilor îngroziți de numeroasele atacuri ale sălbăticiunii sunt grăitoare și doar persoanele care au trecut prin spaima apropierii de ei a unei ursoaice cât o namilă pot să spună cât de gravă este problema și cât de repede ar trebui să fie luate măsuri pentru ca situația să nu degenereze.
Atacuri petrecute în această săptămână. În noaptea de 29 spre 30 mai, ursoaica a intrat în gospodăria lui Ion Voicea și a rupt în bucăți 10 găini, tot în aceeași noapte a pătruns în curtea lui Vasile Achim, unde a ucis 12 găini și patru rațe, în acest al doilea caz a și revenit pe parcursul acelei nopți, dar nu a mai avut ce să omoare. În aceeași noapte, a provocat distrugeri în o a treia gospodărie.
Alte atacuri s-au petrecut în noaptea de 31 mai/1 iunie, potrivit localnicilor. În gospodăria lui Dumitru Dumitrașcu a ucis 25 de găini și un iepure (foto) și a distrus complet un țarc metalic folosit drept adăpost pentru animale. Proprietarul a stat de pază pentru a urmări dacă se mai întoarce ursoaica, pe care a caracterizat-o drept “o namilă cu capul cât o găleată”. Se pare că animalul nu s-a mai întors în curtea lui Dumitrașcu, pentru că a intrat într-o altă gospodărie, a lui Ilie Achim, unde ursoaica a mâncat cinci găini și a urmat un du-te-vino. Și familia Jecu a avut de-a face cu ursoaica, aceasta intrând pe terasa casei, unde s-a înfruptat din granulele pentru câini.
În afara gospodăriilor, ursoaica a mai băgat în sperieți și turiștii de la mai multe pensiuni. De exemplu, la pensiunea Alex, turiștii au intrat val-vârtej în camere după ce ursoaica a făcut praf un tomberon din imediata apropiere a clădirii. Și la alte două pensiuni din Cheia a fost văzută ursoaica în ultimele zile, oamenii care au avut de-a face cu toate aceste situații apelând la numărul unic de urgență 112.
Locuitorii din Cheia spun că echipele jandarmilor şi ale Direcţiei Silvice au intervenit prompt, au constatat situaţia însă ce s-ar putea face doar cu un spray anti-urs? De altfel, problema relocării urgente a ursoaicei cu pui trebuie să fie rezolvată, iar autoritățile sunt obligate să ia măsuri pentru ca atacurile asupra gospodăriilor să nu se transforme în atacuri directe asupra oamenilor sau, Doamne ferește, în moarte de om.
Sute de copii sunt astăzi la Cheia, pentru Festivalul “Flori de munte”
Peste 450 de copii din nouă județe și părinții lor, care au venit la Cheia pentru a participa la Festivalul “Flori de munte”, dar și turiștii care petrec aceste zile libere în stațiunea Cheia, plină-ochi, stau cu frica în sân după ce s-a auzit în stațiune despre atacurile ursoaicei cu pui.
Mai mult decât atât, oamenii se tem că autoritățile nu vor găsi de cuviință să intervină pentru relocarea ursoaicei în aceste zile care sunt libere pentru bugetari, pentru că situația poate că nu pare gravă privită de departe. Mai rămâne și situația celor două fonduri cinegetice care împart în două stațiunea (unul gestionat de Facultatea de Silvicultură a Universității din Brașov, iar celălalt – de Direcția Silvică Prahova), pentru că se spune că în interiorul localității responsabilitatea este a jandarmeriei și a autorității locale.
Prefectul spune că s-au făcut demersuri pentru relocare
Contactată telefonic, Mădălina Lupea, prefectul județului Prahova, a declarat pentru ziarul Prahova că reprezentanții Direcției Silvice au început demersurile pentru relocarea ursoaicei cu pui de la Cheia. Pe de altă parte, prefectul de Prahova spune că gestionarii fondurilor de vânătoare care se găsesc pe raza stațiunii Cheia – Direcția Silvică și Facultatea de Silvicultură – și echipajele de jandarmi încearcă să țină sub control situația.
Sperăm că semnalul de alarmă repetat pe care l-am lansat în paginile ziarului Prahova pentru rezolvarea acestei situații să fie luat cât se poate în serios de autoritățile competente să ia măsuri. Nu se poate rezuma totul la patrule de jandarmi, pentru că singura soluție logică pare să fie relocarea de urgență a ursoaicei cu pui, care riscă să devină un pericol iminent pentru locuitori și pentru turiști.
De altfel, nu trebuie ignorat faptul că în contextul actualei legislaţii a existenţei zonelor protejate – cum este şi Cheia – dar şi al cunoscutei atitudini a ONG-urilor care se declară iubitoare de animale, pericolul este cu atât mai mare cu cât, în prezent, există în Prahova aproape jumătate din efectivul total de urşi de acum cinci ani de la nivel naţional, respectiv, 1.000 de exemplare.
În cazul de faţă, decizia finală pentru o necesară şi rapidă relocare, aparţine după scindarea Ministerului Mediului şi Pădurilor – în două bucăți de ministere – Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor – celui din urmă. Acesta trebuie să ia o hotărâre în acest sens, pentru ca nimeni să nu aibă pe conștiință un eventual atac asupra oamenilor sau chiar un eventual deces provocat de un urs care s-a dedat deja la sânge…
Având în vedere că relocarea nu se poate face fără acceptul celui care ar urma să primească ursoaica şi puii ei, e nevoie de un ordin de ministru care să rezolve, fără întârziere, aceste proceduri. Şi vrem să credem că aşa se va întâmpla, înainte ca ursoaica să sfâşie, Doamne fereşte, pe cineva.