Majoritatea oamenilor experimentează stresul ca parte a vieţii lor cotidiene, iar dezvoltarea erupţiilor cutanate este unul dintre simptomele uşoare ce pot apărea ca urmare a unui nivel crescut de stres. Iată cum putem identifica şi preveni inflamaţia pielii pe fond de stres, conform medicalnewstoday.com, preluată de MedLive.ro. Deşi cel mai adesea stresul este privit la nivel psihologic, însă stresul se manifestă şi la nivel fiziologic, una dintre ţintele sale fiind chiar sănătatea pielii. Nivelul ridicat de stres poate declanşa un focar de urticarie ce provoacă erupţii la nivel cutanat, ce se manifestă fie ca formaţiuni, fie ca pete roşii. Acestea pot varia ca dimensiune şi pot apărea oriunde pe corp.
Zonele afectate de urticaria declanşată pe fond nervos pot fi identificate prin senzaţia de mâncărime, furnicături sau senzaţia de arsură la nivel local. Aceste erupţii pot avea şi alte cauze: expunerea la temperaturi extreme; un nivel ridicat de infecţie în organism; utilizarea antibioticelor. Cea mai des întâlnită cauză este prezenţa alergenilor în organism. Spre exemplu, o persoană care suferă de alergiile specifice primăverii poate dezvolta urticarii ca urmare a expunerii la polen. Dar în acelaşi timp este posibil ca stresul pe fond emoţional să declanşeze apariţia focarelor de urticarie, mai ales pe fondul unor modificări hormonale ce au loc ca răspuns al organismului la un nivel ridicat de stres. Aceste schimbări chimice în organism pot declanşa dilatarea vaselor de sânge, în urma cărora pot apărea pete roşii sau erupţii cutanate. Problemele ce ţin de sănătatea pielii pot fi agravate de stilul de viaţă, în special de consumul de alcool, cafea şi expunerea la temperaturi ridicate. Stresul împiedică vindecarea corectă a problemelor de piele, iar orice erupţie cutanată pe fond de stres este considerată de grad acut dacă se vindecă în mai puţin de şase săptămâni. În cazul în care problemele persistă, acestea sunt considerate cronice, precum este cazul psoriazisului.
În mod normal, erupţiile cutanate ce apar pe fond de stres dispar în timp de câteva zile şi nu este necesar tratamentul specializat. Însă dacă acestea persistă este necesar să apelăm la sfatul medicului. Se întâmplă adesea ca problemele ce ţin de sănătatea pielii şi care apar pe fond nervos să se amplifice dacă factorii de stres nu sunt eliminaţi. În astfel de cazuri urticariile pot apărea pe întreg corpul şi pot fi însoţite de febră şi durere locală. Prevenirea problemelor ce ţin de sănătatea pielii pe fond de stres poate fi făcută în mod eficient numai prin eliminarea cauzei – reducerea expunerii la factorii ce declanşează stresul, însă din păcate acest lucru nu este întotdeauna uşor de realizat. În anumite condiţii, stresul este inevitabil, fie că este vorba despre viaţa personală sau cea profesională şi, de aceea, specialiştii recomandă minimalizarea impactului nociv pe care stresul îl poate avea asupra sănătăţii întregului organism prin: efectuarea exerciţiilor fizice regulate; adoptarea unei diete alimentare sănătoase şi echilibrate; urmarea unor tehnici terapeutice sau de relaxare, precum meditaţia mindfulness. De asemenea, specialiştii recomanda ca atunci când ne confruntăm cu un disconfort cutanat apărut pe fond de stres să încercăm să minimalizăm disconfortul local şi să prevenim înrăutăţirea stării generale de sănătate.