Florin Tanasescu

Mediu ambiental: ceva mărăcini care delimitează o țară, câteva găini care ciugulesc firimiturile din fostele campanii electorale, niscaiva câini care s-au săturat să latre a pustiu. Beznă era.
Personagii: Liviu Dragnea – numit și Sfertozeul, Katy Andronescu, Gabriela Firea, Grațiela Gavrilescu și Sorin Grindeanu, ultimul în rol de sol de pace. Fiindcă scena e cam pustie – mulți români plecând din țară – este chemat și pajul Codrin Ștefănescu, care mai face ceva lumină în bezna țării, chelia lui luminând castelul din Câmpina precum laserul Turnul Eiffel, noaptea.
La castel în poartă oare cine bate ?
Liviu Dragnea: “Văd, la fereastra ta târziu, o lumină și nu știu, de ești trează sau numeri voturi, Iulia. Dă-mi un bip sau zi-mi ceva. Detractorii mi-i alungă !”. Pauză.
Atmosfera devine deja lugubră. Viteaz al emsiunilor televizate, temător în viața de zi cu zi, Codrin se ascunde în spatele lui Dragnea, că păduri, ioc ! Androneasca se bagă și ea la spatele lui Ștefănescu, urmează Gavrileasca. Doar Grindeanu rămâne acolo unde a fost pus. Și uite așa se formează în fața Castelului Iuliei Hasdeu o coadă mai ceva ca la Paris, la Madrid , la Londra și-n alte orașe pe unde au încercat să voteze românii din diaspora.
Sfertozeul își ia inima-n dinți și plusează: “Ne-ar interesa care-i scorul la pauză dintre noi și PNL, ce convorbiri de pe WhatsApp mai scot ăștia după Rusalii și un pont pentru viitoarele alegeri”.
Beznă era, niciun trecător și niciun glăscior de la castel.
Sfertozeul îi dă ordin lui Codrin să –ncalece pe-o șa și să aducă întăriri pentru a lua cu asalt Castelul Iuliei Hasdeu: președinții de consilii județene, “fără Chirica de la Iași, că e omul SIE, iar câte spune în stânga și-n dreapta, ne trezim că nu mai facem nici noi diferența între Alina Gorghiu și Raluca Turcan”.
Codrin dă să urce-n șa, dar îl abate Olguța din Tel Drum, venită cu niscaiva panduri care mai cred în reînvierea Universității Craiova. “Du-te prin mănăstiri, Codrine, să vadă și poporul cum se roagă călugării pentru țară, nu cum fac corporatişii ăștia, cu mișcarea lor de # rezistență. Că aici nu-i Comuna din Paris, e un sat numit România. Du-te și pe Muntele Athos. Dar mai bine du-te unde a-nțărcat mutu’ iapa, că fac eu față situației. Plus că, în spatele unei femei puternice stau șapte mascați, cum am fost păzită eu când m-au scos din sediul DNA”.
Dragnea, care e cu un ochi la slănină și cu un altul la făina rămasă din campania lui Geoană, își aruncă o privire pe smatfone și alarmează asistența: “Vedeți și like-ul lui Sorin Moisă !”. “Incredibil”, sfâșie liniștea nopții și somnul parlamentarilor Katy Andronescu, care habar n-are cine-i ăsta, Moisă, dar trebuie să-i facă pe plac șefului. “Iete și draga noastră Corina Crețu, like pentru Aurelia Cristea”, rânjește Liviu. “Poftiiiiim ? Și doamna comisar ?”, se nevrozează Firea, pe care nici Pandele nu a mai putut-o duce de la biserică acasă, atât de dedicată, suflet și trup, era pentru țară. Altfel, ocupat cu premierea fotbaliștilor de la CS Voluntari, nici prin cap nu-i trecea că-n miez de noapte, dacă nu Iulia, măcar “Sburătorul” putea să încerce o aroganță cu privire la Gabriela.
Și dimineață se făcu. Și liniște în țară. Seara urmau să apară la castel PNL-iștii, apoi
UDMR-iștii. Nicușor Dan urma să vină neînsoțit.
În timpul ăsta, neamul se roagă la Dumnezeu să-i răspundă la rugăciuni. Sau plătește acatiste.