F. T.
Ora 10, 15. Sirena primului echipaj SMURD sfâșie tăcerea orașului. Urmează o a doua, o a treia și din ce în ce mai multe, toate concentrându-se la poarta societății Lukoil Ploiești.
În cartierul Mihai Bravu, în afară de zecile de angajați de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova, apar polițiștii, apar jandarmii, apar reprezentanți ai SRI. Este activat Planul roșu județean de intervenție. Prefectul județului, Mădălina Lupea, lasă orice preocupare de ordin administrativ și ajunge la locul evenimentului, cum, de altfel, a făcut și în urmă cu doi ani, la o astfel de simulare.
Șeful ISU Prahova, locotenent colonel Mihai Drăgan, este, de asemenea, prezent la locul exercițiului, alături de colegii săi, pompierii.
“Repede, repede, repede !”, sunt cuvintele de ordine la intrarea în spitalul de campanie amenajat ad-hoc în afara societății Lukoil. “Răniții” sunt aduși, pe bandă rulantă, de către echipajele SMURD sau de la Ambulanță și preluați de personalul medical. Sunt unul, doi, trei, patru… Zece în total !
“Atenție, cu grijă. Unu, doi, trei, ridicați!”. Acestea sunt cuvintele rostite de către cei care preiau victimele și le acordă primul ajutor. Restul înseamnă grijă pentru salvarea vieților victimelor.
“Traumatism cranio-cerebral, plagă tăiată la membrul superior drept”, “Arsuri de gradul l şi III pe față, gât și mâini”, “Abdomen perforat, corp străin”, “Traumatism facial, intoxicație cu hidrogen sulfurat” sunt doar câteva dintre diagnosticele puse de către echipele mixte de la UPU – SMURD, care preiau răniții, îi triază și, în funcție de gravitate, îi redirecționează spre Spitalul Județean de Urgență Ploiești sau spre București.
Ieri, la Lukoil, ai fi zis că te afli la locul unui măcel, dacă nu ai fi fost avertizat, de către reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova că, în fapt, a avut loc simularea unei explozii, urmată de o scăpare de hidrogen sulfurat în atmosferă, rostul și rolul unei asemenea concentrări de forțe fiind acelea de verificare a modului în care salvatorii prahoveni pot face față unor astfel de evenimente.
Iar totul a fost bine când s-a terminat cu bine. Adică, n-a fost nici urmă de “explozie cu eliberare în atmosferă de hidrogen sulfurat”, nici „nor de substanțe toxice care să se deplaseze pe direcţia Sud – Vest, către cartierele Mihai Bravu și Dâmbu”, cum au fost puse la punct detaliile exercițiului de ieri.
Și tot ieri, conform scenariului exercițiului pentru testarea capacității de intervenție a salvatorilor prahoveni, la ora 11, 30, la unul dintre rezervoarele Lukoil s-a produs o explozie urmată de un incendiu, capacul rezervorului fiind aruncat în afara amplasamentului.
În rest, totul e bine când se termină cu bine și când nu sunt decât exerciții!