O serie de boli endocrine trebuie tratate cu atenţie în perioada de vară, când temperaturile încep să urce la peste 35 grade, corpul nostru trece printr-un stres climatic, ce favorizează apariţia unor boli sau agravarea afecţiunilor deja existente, potrivit AM Press, care preia informaţii prezentate de doctorulzilei.ro
Funcţionalitatea tiroidei este direct proporţională cu temperatura mediului, iar patologia endocrină este influenţată de temperaturile crescute. Influenţa glandei tiroide este foarte importantă în funcţionarea normală a organismului uman. Tiroida este glanda care controlează tot corpul. Îmbolnăvirea tiroidei creează probleme majore, fiind responsabilă cu viteza de reacţie a metabolismului. Căldura este un excitant al funcţiei tiroidiene, deci temperaturile ridicate (canicula) creează probleme celor cu funcţie hipertiroidiană.
v Hipertiroidismul. În cazul hipertiroidismului, temperaturile înalte (canicula) şi climatul marin stimulează biosinteza hormonilor tiroidieni, ducând la agravarea afecţiunii. Acest lucru înseamnă tulburări cardio-vasculare, de ritm, tahicardie, fibrilaţii, tulburări digestive, deshidratare şi tulburări electrolitice, tulburări neuropsihice, accentuarea tremurului mâinii, agitaţie, insomnie, scădere în greutate, care se accentuează pe timp de caniculă, de aceea nu este indicat ca bolnavii hipertiroidienii să meargă la mare şi dacă merg trebuie să-şi amplifice terapia medicamentoasă prin mărirea dozei de medicamente. „Una dintre formele de hipertiroidism este boala Basedow, în care sunt afectaţi şi globii oculari, şi atunci strălucirea soarelui în mare devine un factor iritativ, sever”, a explicat medicul.
v O altă boală este insuficienţa cortico-suprarenală (absenţa din interiorul organismului a hormonilor cortico-suprarenali şi în principal a cortizonului). „Marea provoacă o excitare crescută la care organismul nu se poate adapta. În acest caz, orice boală inflamatorie poate duce la insuficienţă cortico-suprarenală acută, motiv pentru care le spunem acestor bolnavi să poarte asupra lor un însemn al bolii, pe lângă buletin să aibă diagnosticul de care suferă, dar şi terapia de urgenţă care trebuie administrată. Bolnavii trebuie să ştie foarte bine tratamentul crizei acute de insuficienţă cortico-suprarenală. Aceşti bolnavi nu trebuie să meargă la mare şi îi sfătuim să crească dozele care să le creeze condiţiile menţinerii într-un echilibru care să nu antreneze eventual o insuficienţă acută”, a explicat prof. dr. Constantin Dumitrache. El a precizat că boala se caracterizează prin hiperpigmentaţie, bolnavii sunt hipotensivi şi foarte uşor pot intra în colaps, au astenie, sunt obosiţi.
v Hipotiroidismul. Cea mai frecventă boală a tiroidei este hipotiroidismul, boală ce apare atunci când glanda tiroidă nu reuşeşte să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. În acest caz metabolismul este leneş, motiv pentru care funcţiile organismului sunt încetinite. Hipotiroidismul este o boală des întâlnită la noi în ţară, aproximativ 10% din femeile cu vârsta peste 65 de ani prezentând simptomele acestei afecţiuni, mai rar apare la persoanele tinere. La copii, această afecţiune se caracterizează printr-un retard de creştere şi tulburări ale dezvoltării psihologice.
Dacă hipotiroidismul nu este tratat, simptomele progresează, iar în unele cazuri evoluează într-o formă gravă a hipotiroidismului, numită mizedem, de aici se poate duce la comă mixedemică, declanşată la o infecţie, de expunere la frig, de un traumatism sau de ingerare de sedative. Cât priveşte pacientul cu hipotiroidie, acesta se simte mult mai bine în zilele cu temperaturi ridicate şi la mare, având în vedere excitarea sistemului hipotalamo-hipofizo-tiroidian care constituie un fel de autotratare a insuficienţei tiroidiene. Temperaturile mari favorizează umflarea picioarelor, chiar dacă nu temperatura este cauza directă a acestei afecţiuni, căldura excesivă accentuează dilatarea vaselor de sânge, principala cauză a picioarelor umflate (acest lucru se poate întâmpla numai dacă suferim de anumite afecţiuni). Edemele gambiere pot apare fie din cauze renale sau cardiace.
Acasă Actualitate Endocrinolog: „Marea provoacă o excitare crescută la care organismul nu se poate...