Ieri, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au anunţat luni că au rupt legăturile diplomatice cu Qatarul, stat acuzat că „susţine terorismul”, inclusiv al-Qaeda, gruparea Stat Islamic şi Frăţia Musulmană, scrie AFP. De asemenea, prin intermediul agenţiei de ştiri oficiale, Bahrainul a justificat decizia acuzând Doha de „subminarea securităţii şi stabilităţii (n.r. regatului) şi intervenţie în treburile sale” interne. La scurt timp, aceeaşi decizie a fost anunţată şi de autorităţile din Egipt şi de cele din Emiratele Arabe Unite. Egiptul a „decis să pună capăt relaţiilor sale diplomatice cu statul Qatar”, a anunţat ministerul egiptean al Afacerilor Externe într-o declaraţie, anunţând închiderea frontierelor sale „aeriene şi maritime pentru toate mijloacele de transport qatareze”.
Acest seism diplomatic intervine la 15 zile după o vizită la Riad a preşedintelui american Donald Trump care a cerut ţărilor musulmane să acţioneze împotriva extremismului religios.
Într-o primă reacţie, secretarul american de stat Rex Tillerson a cerut ţărilor din Golf să încerce să îşi rezolve divergentele şi să rămână unite. Este vorba de cea mai gravă criză de la crearea, în 1981 a Consiliului de Cooperare în Golf (CCG: Arabia Sauditga, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman, Qatar). Aceste evoluţii vin după ce autorităţile din Qatar au afirmat săptămâna trecută că au fost victimele unor hacker care au publicat pe site-ul agenţiei oficiale de presă QNA afirmaţii false atribuite emirului Tamim ben Hamad Al-Thani. Aceste afirmaţii controversate vin împotriva consensului regional asupra mai multor subiecte sensibile, în special Iranul, despre care se spune că este un aliat strategic, în condiţiile în care Arabia Saudită tocmai îl acuzase că este „vârful de lance al terorismului”. Afirmaţiile atribuite şeicului conţin şi comentarii negative legate de relaţiile dintre administraţia Donald Trump şi Qatar.