Nicoleta Dumitrescu

Pentru a demonstra că nici măcar în zilele libere nu “toată lumea râde, cântă şi dansează”, amintindu-şi, probabil, de perioada în care era purtător de cuvânt, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, trage un pic clopotele.
Unde? Chiar în “catedrala PSD”! Oare o fi atât de grav, cât să facă pe viteaza şi să demonstreze că ea este cea care-şi asumă rolul de a arunca – în apa limpede a partidului – cu piatra ca să facă, sau să se facă, valuri? Posibil! Dar, dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile acesteia, transmise la o oră de maximă audienţă la un post de televiziune, semnalul e că ar fi ceva putred în… Danemarca PSD-ului!
Da, da, putred, în condiţiile în care, chit că intervenţia a fost sau nu “croită” după un anumit tipic – cât să se lanseze în ultimele secunde ale dialogului cele mai grave situaţii care ar urma să fie posibile – primarul general al Capitalei a lăsat impresia că-şi asumă declaraţiile. Concret, aceasta i-a criticat pe o parte dintre miniştri, subliniind faptul că relaţia pe care o are cu actualii guvernanţi nu seamănă nici pe departe cu aceea de pe vremea când la Palatul Victoria erau tehnocraţii lui Cioloş, în contextul în care, susţine aceasta, proiecte importante pentru bucureşteni sunt boicotate sistematic de către actualii guvernanţi.
“De ce trag clopotele, Mitică? De sfoară!“, ar fi un dialog celebru din filmul inspirat din una dintre schiţele lui Caragiale. Numai că, în condiţiile în care, de când s-au instalat la guvernare, cei din PSD nu fac altceva decât să anunţe mari revoluţii salariale cu plus, pe care le contestă, inclusiv în stradă, chiar cei care ar urma să beneficieze de promisele majorări la leafă, ceva scârţâie bine. După cum se vede, ceva – aproape de grav – este, având în vedere faptul că Gabriela Firea iese în public aparent intempestiv, în condiţiile în care declaraţiile le-a făcut într-o perioadă de linişte, respectiv minivacanţă, când toată lumea, inclusiv colegii ei din partid, se odihnesc.
Să fi fost vreun aranjament cu liderul PSD, în condiţiile în care Gabriela Firea s-a arătat îngrijorată şi de faptul că premierul nu se mai consultă cu Dragnea, aşa cum era la început? Dacă este aşa, probabil că se va vedea în perioada imediat următoare, având în vedere că însuşi preşedintele PSD a lăsat la vedere faptul că, pe tema posibilei remanieri guvernamentale, ar exista puncte de vedere diferite între el şi Sorin Grindeanu.
Pe de altă parte, să-şi fi dat seama şi premierul că mult lăudatul şi trâmbiţatul program de guvernare este cam plin de promisiuni care, încă din primele luni, dau semnale clare că nu se pot pune în aplicare? Posibil! Iar ca să se atragă atenţia asupra altor probleme, primarul Capitalei trage vârtos de clopot. De ce trag clopotele, Mitică? De sfoară! De o sfoară care, după cum se vede, trece şi prin curtea PSD, nefiind exclusă nici posibilitatea ca, undeva pitite, să existe şi niscaiva butoaie cu pulbere.