ANAF demarează operațiunea „Litoralul”

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va demara, din 1 iulie, acţiunea „Litoralul”, pentru identificarea cazurilor de evaziune fiscală, conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES. „În contextul deschiderii sezonului estival şi intensificării activităţilor economice pe fondul creşterii consumului de bunuri şi servicii, începând cu data de 1 iulie, ANAF – prin DGAF (Direcţia Generală Antifraudă Fiscală – n.r.) – va demara acţiuni de control pe Litoral, în vederea identificării fenomenelor circumscrise evaziunii fiscale, respectiv neconformării la declararea şi plata obligaţiilor fiscale”, se menţionează în comunicat. ANAF avertizează operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea pe Litoral să se doteze cu aparate electronice de marcat fiscale şi să elibereze bonuri fiscale pentru serviciile prestate şi/sau bunurile vândute. „Totodată, rugăm turiştii să solicite bonul fiscal pentru fiecare serviciu/bun achiziţionat”, se mai spune în comunicat.

A crescut valoarea creditelor restante

Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor, înregistrată în luna mai a anului curent se cifrează la 6,09 miliarde de lei, în creștere cu 0,06% față de suma raportată în aprilie 2017, iar restanțele la creditele în valută au coborât cu 3,7%, la 6,868 miliarde de lei, conform Agerpres, care citează un raport al BNR.
“Totalul creditelor în lei atingea, în luna mai, 133 miliarde de lei (cu 1,42% peste valoarea din luna precedentă), din care 58,66 miliarde de lei erau sume contractate de agenții economici și 71,054 miliarde de lei – împrumuturi efectuate de populație”, se mai precizează în raportul BNR.

Măsuri pentru recapitalizarea companiilor

Autoritățile vor să introducă o măsură de recapitalizare a companiilor, în contextul în care multe dintre ele au capital propriu negativ, a declarat ministrul propus al Finanțelor, Ionuț Mișa, precizează Infolegal. “Avem 600.000 de companii, dintre care 100.000 au bilanț pe zero, iar din celelalte 500.000, jumătate – aproape 247.000 – au capitaluri proprii negative. Capitalul social este mai mic decât cel prevăzut în limita legală. Dorim să introducem o măsură pentru a întări disciplina financiară și stabilitatea companiilor și pentru a preîntâmpina falimente și elemente de instabilitate vrem să introducem această măsură de recapitalizare. Este foarte important ca firmele din piață care fac schimburi comerciale între ele să fie stabile și să nu existe riscuri ulterioare”, a spus Mișa.