Rambursare de TVA către firme – în maximum cinci zile !

Președintele Comisiei de Buget-Finanţe din Senat, Eugen Teodorovici, a precizat pentru Mediafax că va iniţia în Parlament o propunere legislativă pentru rambursarea TVA “în mod automat la cinci zile, iar din a şasea zi, dacă nu se face rambursarea, statul să plătească penalităţi”.
„Voi iniţia în Parlament o propunere pentru rambursarea TVA în mod automat la cinci zile, iar din a şasea zi, dacă nu se face rambursarea, statul să plătească penalităţi aşa cum şi firmele plătesc penalităţi de întârziere. Fără control prealabil şi fără o cerere prealabilă. Trebuie să existe un tratament egal între stat şi contribuabil. Sau, dacă Guvernul nu va fi de acord cu acest mecanism de rambursare automată, atunci trebuie să aplicăm cât mai repede mecanismul taxării inverse, care va diminua foarte mult evaziunea fiscală şi problemele cu TVA”, a precizat Teodorovici.

Se preconizează suplimentarea bugetului pentru „Prima Casă”

În contextul în care cererea a epuizat deja alocările pentru Programul “Prima Casă”, Ministerul Finanțelor este pregătit să suplimenteze plafonul alocat pentru acordarea de credite în cadrul acestuia.
“Programul «Prima Casă» rămâne, în continuare, atractiv pentru cei care vor să achiziționeze o locuință pe credit, în principal din cauza avansului foarte redus, de numai 5%. Suplimentarea pregătită de Finanțe ar crește deja plafonul din acest an peste cel din întreg anul 2016”, mai arată ministrul.
În acest context, instituţia are în vedere o suplimentare cu 500 de milioane de lei a plafonului alocat, după epuizarea actualului plafon – de 2,5 miliarde de lei – alocat în primele luni ale anului.

Propunere de scutire de penalități pentru datornicii la stat

Conform site-ului Profit.ro, firmele și persoanele fizice care au datorii la stat cu termene de plată până în data de 30 iunie 2017 ar putea fi scutite de penalități și de jumătate din dobânda acumulată, dacă achită datoria principală până la 30 septembrie. De asemenea, dobânda de 50% rămasă de plătit ar urma să fie scadentă la finalul anului.
Facilitățile amintite, dacă vor fi puse în aplicare, au drept argument, potrivit aceleiași surse, „stimularea conformării voluntare a contribuabililor la plata obligațiilor fiscale și maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic și, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare”.