Pentru a vă menține ochii sănătoși trebuie să consultaţi un oftalmolog regulat, să cunoașteți istoricul familiei și dacă aveți riscuri pentru a dezvolta boli oculare; să purtați ochelari de soare pentru a bloca razele ultraviolete, care pot crește riscul de cataractă şi să vă controlați diabetul pentru a preveni deteriorarea retinei, conform National Eye Institute.
Iată alte cinci lucruri surprinzătoare care vă pot ajuta, conform chicagotribune.com.

  • Reglați-vă poziția de yoga și de somn: Cei cu glaucom ar trebui să evite pozițiile cu capul în jos, pentru că aceste poziţii pot determina o creștere periculoasă a presiunii interne a ochilor, s-a constatat într-un studiu de anul trecut. Alte studii arată că somnul obișnuit pe o parte poate provoca o presiune mai mare și agravarea pierderii vederii la un anumit ochi, în funcţie de partea pe care dormiţi.
  • Ochi uscați, iritați? Adăugați mai mult pește în dietă. Uleiul omega-3 din pește nu numai că poate reduce riscul apariției ochilor uscați, arată studiile, dar suplimentele de ulei de pește omega-3 pot îmbunătăți simptomele când ai ochi uscați. Un nou studiu publicat în revista Cornea a constatat că administrarea unui supliment omega-3, zilnic, a îmbunătățit simptomele ochiului uscat după șase săptămâni.
  • O dietă bogată în vitamina C – portocale, ardei roşii, căpşuni, broccoli – poate ajuta la stoparea cataractei cu 33%. Cercetătorii britanici cred că vitamina C ajută la prevenirea cataractei, dar constatările lor se referă doar la vitamina C din alimente, nu suplimente.
  • Trimiteți-vă copiii afară. Adulții nu sunt singurii cu probleme legate de ochi uscați. Un nou studiu constată aceeaşi problemă în rândul copiilor între 7 şi 12 ani care petrec mai mult de trei ore zilnic uitându-se la un smartphone. Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge raportează că pentru fiecare oră în care copiii se joacă afară în lumina naturală cu orizonturi îndepărtate, se reduce riscul de miopie cu aproape 2%.
  • Exercițiul fizic și spanacul ajută la prevenirea glaucomului. O plimbare timp de 20 de minute de patru ori pe săptămână poate reduce presiunea din interiorul ochiului, ceea ce ajută la protejarea retinei, potrivit Glaucoma Research Foundation. Adăugarea spanacului în dietă ar putea ajuta de asemenea.