V. Stoica

Familia miliardarului Costel Cășuneanu și firma Pa&Co International – societatea care a construit o mare parte a autostrăzii București-Ploiești – au dat în judecată în anul 2015 Consiliul Județean Prahova pentru a solicita despăgubiri mai mari pentru exproprierile făcute de autoritatea județeană pentru construirea nodului de ieșire-intrare din A3 de la Gherghița.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, procesul intentat de Costel și Paulina Cășuneanu expropriatorului Consiliul Județean Prahova s-a finalizat, la sfârșitul lunii trecute, prin renunțarea la judecată a reclamanților.
Pe de altă parte, însă, în luna februarie a acestui an, la Tribunalul Prahova – ca instanță de fond – s-a dat sentința în dosarul în care Pa&Co International SRL a contestat suma oferită de expropriatorul Consiliul Județean Prahova. În sentință, se arată că se admite în parte contestația depusă de reprezentanții firmei respective, dar și că se anulează tot în parte Hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirii nr.25 din 21.01.2015 emisă de Consiliul Judeţean Prahova – Comisia de verificare a dreptului de proprietate sau a altor drepturi reale şi acordarea despăgubirilor. Astfel, instanța a stabilit, prin hotărârea dată, un cuantum al despăgubirii pentru terenul extravilan în suprafaţă de 5.127 mp situat în comuna Gherghiţa la suma de 43.069 de lei, “astfel cum a fost indicată în coraportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză de expert Constantin Valerică şi obligă expropriatorul la plata către contestatoare a despăgubirii în cuantumul arătat”. Consiliul Județean Prahova a mai fost obligat să plătească și suma de 750 de lei cheltuieli de judecată către contestatoare, reprezentând onorariu expert.
Interesant este faptul că suma acordată drept despăgubire pentru terenul respectiv de către Consiliul Județean Prahova și care era stabilită prin hotărârea menționată de instanță se ridica la 41.016 lei, prin urmare, diferența este mică.
În cel de-al doilea dosar, în care reclamanții Cășuneanu au renunțat la judecată, pârâtul Consiliul Județean Prahova, își rezervă dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată.