Petre Apostol

Doar o săptămână a mai rămas până la startul unuia dintre cele mai importante evenimente sportive găzduite anul acesta de judeţul Prahova. Din 22 iunie, cei mai valoroşi sportivi ai ţării se vor lupta pentru medaliile puse în joc la Campionatele Naţionale de Ciclism pe Şosea pe traseele din jurul comunei Bucov, întrecerea fiind organizată de Asociaţia Judeţeană de Ciclism Prahova, în parteneriat cu Federaţia Română de Ciclism şi cu Consiliul Judeţean Prahova.
Ajunse la ediţia cu numărul 68, Campionatele Naţionale îi vor avea printre protagonişti pe cei mai în formă ciclişti din ţara noastră, la categoria Elite masculin Marius Petrache (CSA Steaua Bucureşti; în foto, pe afiş) urmând să încerce să-şi apere titlul cucerit anul trecut.
Concurenţa va fi acerbă, deoarece vor încerca să-l detroneze pe campionul în exerciţiu sportivi precum Eduard Grosu (Vini Nippo Fantini; care deţine cea mai bună performanţă a vreunui ciclist român din istorie într-o etapă dintr-un Mare Tur – Turul Italiei 2015, locul 5), Daniel Crista (fost component al CS Petrolul Ploieşti, în prezent la Christina Jewelry-Kuma p/b Officine Mattio; vicecampionul în exerciţiu) sau Serghey Ţvetcov (Jelly Belly Maxxis), cel din urmă având, totodată, şi el de apărat titlul obţinut la contratimp individual la ediţia precedentă.
De asemenea, ca în orice competiţie sportivă, pot apărea şi surprize, cele care fac deliciul întrecerii până la urmă, fiind, cu siguranţă, mulţi ciclişti care vor încerca să se afirme la această ediţie de campionat, mai ales că sunt în joc şi puncte în clasamentul Uniunii Cicliste Internaţionale.
În ceea ce priveşte concursul feminin la categoria Elite, nici acesta nu va fi lipsit de numele importante ale ciclismului românesc, câştigătoarea precedentelor două ediţii – Ana Covrig (Top Girls Fassa Bortolo, clasată pe locul 21 în Turul Italiei 2016, varianta feminină) – urmărind să cucerească a treia oară la rând medalia de aur. Tânăra de 22 de ani va avea rivale de top, dintre care se remarcă fosta patinatoare ploieşteană (calificată la Jocurile Olimpice de la Torino, 2006, la patinaj viteză) Daniela Dumitru (Giusfredi Bianchi), în prezent reprofilată la ciclismul profesionist, urmând să ia parte la Turul Italiei, varianta feminină, chiar după competiţia naţională.
De asemenea, nu pot fi excluse din calcule nici vicecampioana de anul trecut, Marike Tache, dar nici apariţia unui nume nou pe prima scenă naţională, reprezentând cea mai bună oportunitate pentru a atrage atenţia unor echipe profesioniste.