Marian Dima

Mai mulţi antrenori prahoveni încep sau continuă “aventurile” prin fotbalul din alte ţări, alte continente, după caz, mirajul unor salarii cu mult peste ceea ce se oferă la noi în ţară, dorinţa de a profesa în condiţii de profesionism, învingând … “patriotismul”.

Bărbulescu a prins Kayserispor

Preparatorul fizic din Măneciu, Bebe Bărbulescu, a început munca la Kayserispor, în prima ligă din Turcia! După plecarea sa de la Astra, Bărbulescu a rămas în staff-ul lui Marius Şumudică, semnând cu prim-divizionara din Turcia, la fel ca şi ceilalţi secunzi ai lui “Şumi” din mandatul la echipa giurgiuveano-ploieşteană. Este a patra experienţă profesională peste hotare a lui Bărbulescu, după Liban, Emiratele Arabe Unite şi Adzerbaijan, contractual din Turcia reprezentând o adevărată provocare profesională pentru acesta.

Movilă a retrogradat, dar rămâne în Qatarcasa movila53

Un alt tehnician prahovean – Daniel Movilă – se menţine în staff-ul francezului Philippe Burle, la gruparea din Qatar – Al Muaidar! Gruparea asiatică avându-l pe fostul jucător de la Astra şi Petrolul pe bancă, promovase în Liga I, sezonul trecut, dar, din păcate, nu a putut evita retrogradarea, încheind sezonul pe locul 13! Movilă a fost asigurat că echipa qatareză se va baza pe serviciile aceluiaşi staf tehnic, existând chiar o şansă ca, prin reorganizarea unor echipe (din cauza crizei petroliere, în ţările din zona Golfului au apărut astfel de “mişcări”, anume ca una-două sau chiar trei echipe să se unească, pentru a rezista financiar), Muaidar să rămână în primul eşalon, în caz contrar, dorindu-se promovarea, la capătul noului sezon.

Panait a terminat angajamentul la Hilal

casa panait53Ciprian Panait este un alt tehnician prahovean care şi-a făcut un nume în fotbalul arab, unde a realizat performanţe superioare celor din ţară! Panait a câştigat, doi ani consecutivi, întrecerea “olimpicilor” din Arabia Saudită, cu Al Hilal Ryad, unde a trăit şi experienţa câtorva meciuri ca antrenor interimar la prima echipă. “Am revenit în România, după perioada foarte intensă petrecută acolo. Sunt şanse să semnez din nou în Arabia Saudită, poate chiar la nivel de seniori, rămâne de văzut ce va fi săptămânile viitoare” – spune antrenorul originar din Ceptura.

Tudor începe munca la Khaleejcasa tudor53

La sfârşitul acestei săptămâni, tot în Arabia Saudită, începe munca şi Eusebiu Tudor – fostul tehnician al Petrolului revenind în ţara unde a mai lucrat la cluburi precum Ettifaq şi Shoala. De această dată, Sebi merge în Dammam, la Al Khaleej, echipă retrogradată din primul eşalon, care are ca obiectiv revenirea în Liga I arabă, după doar un sezon. Cei de la Khaleej au acordat credit antrenorului ploieştean, acesta semnând actele cu gruparea saudită de o lună, între timp, noua echipă a lui Sebi transferând şi doi brazilieni, pentru întărirea lotului. De amintit că Tudor va merge în Arabia Saudită împreună cu secundul Ştefan Odoroabă, şi el fost jucător la Petrolul.

Şi Lazăr preferă Golful

casa lazarNu numai antrenorii prahoveni îşi încearcă norocul peste hotare, ci şi jucătorii “aleargă” după un contract în zona arabă, fostul jucător de la Petrolul şi Chimia Brazi – Valentin Lazăr – fiind cumpărat definitv, vara aceasta, de gruparea de prim eşalon din Qatar – Al Saylia. Lazăr fusese împrumutat de Dinamo, pentru 200.000 de dolari, în Qatar – la echipa unde joacă şi un alt român – Dragoş Grigore, acum, cele două cluburi picând de acord pentru un transfer definitiv al ploieşteanului, în schimbul a încă 350.000 de dolari. Bani din care, în teorie, Petrolul sau Chimia Brazi ar fi putut încasa ceva din “compensaţia de solidaritate”, dar de la teorie la practică e cale foarte lungă, astfel că respectiva sumă va rămâne în conturile Federaţiei Române de Fotbal. Cert este că Vali Lazăr nici nu a mai vrut să audă de România, lucru normal, dacă ţinem cont că în Qatar câştigă de vreo zece ori mai mult decât lua când juca în ţară!