Petre Apostol
În această dimineaţă, se va da startul celui mai important eveniment din ciclismul românesc, anume Campionatele Naţionale pe şosea, care se vor desfăşura chiar în Prahova, comuna Bucov reprezentând cartierul general al competiţiei organizate de Asociaţia Judeţeană de Ciclism, în parteneriat cu Federaţia Română de Ciclism şi Consiliul Judeţean Prahova.
Ajunsă la ediţia cu numărul 68, competiţia adună la start cei mai valoroşi ciclişti români ai momentului, printre care, la masculin, se regăsesc Marius Petrache (deţinătorul titlului naţional la fond), Eduard Grosu (deţinătorul celei mai bune performanţe din istoria ciclismului românesc într-un Mare Tur), Daniel Crista (fost sportiv la CS Petrolul Ploieşti), iar la feminin – Ana Covrig (câştigătoarea precedentelor două ediţii, la fond), Daniela Dumitru (sportivă originară din Ploieşti, fostă participantă la patinaj viteză, disciplină la care s-a calificat la Jocurile Olimpice în 2006). Dar, de asemenea, printre concurenţi se vor regăsi şi reprezentanţi ai celor două cluburi ploieştene CS Conpet (antrenor Cornel Popa) şi CS Petrolul (antrenor Constantin Ciocan).
Vor fi trei zile pline de ciclism pe şoselele din jurul comunei Bucov şi de lângă Ploieşti, competiţia urmând să debuteze, astăzi, de la ora 9.00, odată cu întrecerea de fond pentru sportivii de la categoria Elite şi U23 masculin, practic, proba regină. Iar evenimentului urmează să fie deschis de una dintre legendele sportului prahovean, care va da startul primei probe de astăzi.
Este vorba despre Mirela Dulgheru (in foto), conferenţiar universitar doctor la Universitatea „Petrol Gaze” Ploieşti, oraş în care este şi Cetăţean de onoare. Fostă atletă de performanţă, Mirela Dulgheru are în palmares un titlu mondial universitar la săritura în lungime (Buffalo – SUA, 1993), 12 titluri balcanice, dar a fost şi la un singur loc de podium la Jocurile Olimpice din 1992 (Barcelona), la săritura în lungime. De menţionat că încă deţine două recorduri naţionale în sală, la săritura în lungime (6.99 m – 1993) şi la 60 m (7.22 sec. – 1993), la prima probă având, totodată, şi a treia performanţă naţională în aer liber (7.14 m).
Celelalte probe ale competiţiei vor fi deschise de persoane din cadrul administraţiilor locale ale localităţilor pe care le vor traversa traseele campionatelor.
Astăzi este programată proba de fond pentru sportivii de performanţă. Traseul se desfăşoară pe un circuit de 23,5 km, cu startul şi sosirea în Bucov, în jurul satului Pleaşa, cu trecere prin Boldeşti-Scăeni, cu reper important căţărarea de la Seciu. Sportivii de la Elite şi U23 masculin (startul de la ora 9.00) vor parcurge şase tururi (144 km), cadeţii masculin şi junioarele (startul de la ora 9.05) efectuând două tururi (48 km), cadeţii feminin (startul de la ora 9.05) au programat doar un tur, iar concurenţii de la Elite feminin şi juniorii (startul de la ora 14.30) traversând circuitul de patru ori (96 km).
Ziua de mâine va fi rezervată amatorilor, pentru proba de fond, cu startul de la ora 10.00, sportivii de la categoriile între 19 şi 39 de ani, masculin, urmând să concureze pe distanţa de 96 km (4 tururi), în vreme ce restul categoriilor vor participa pe distanţa de 48 km (2 tururi).
Ultima zi a campionatelor este rezervată probei de contratimp individual, la care startul şi sosirea vor fi în zona parcării de la Adeplast, traseul îndreptându-se spre Moara Domnească, Buda, Palanca, Olari, dus-întors. Sportivii de la Elite şi U23 masculin vor parcurge 39,4 km, cei de la juniori, Elite feminin şi amatori masculin 19-39 ani au de concurat pe distanţa de 29 km, iar cadeţii (masculin şi feminin), junioarele, amatorii feminin şi amatorii peste 40 de ani se vor întrece pe distanţa de 14,4 km. Startul este programat de la ora 9.00.