Persoanele nevrotice, precum şi cele care suferă de un nivel ridicat de anxietate socială, ar putea beneficia de efectele pozitive ale unor alimente comune, însoţite de un program de exerciţii fizice susţinut. Alimentele fermentate ne ajută la reducerea nivelului de anxietate, sunt de părere autorii studiului publicat recent în jurnalul de specialitate “Psychiatry Research”, conform spring.org.uk,citată de MedLive.ro. Alimentele fermentate ce fac parte din dieta occidentală includ: laptele, brânza, iaurtul şi pâinea. Beneficiile acestora sunt date de conţinutul lor în a cărui alcătuire intra bacteriile sănătoase şi probioticele.
“Cel mai probabil că alimentele fermentate schimba în mod favorabil compoziţia bacteriilor de la nivelul intestinului, iar sănătatea acestuia influenţează gradul de anxietate resimţit de persoană în cauză. Este fascinantă legătura dintre microbiomul uman şi sănătatea psihicului,” este de părere Prof. Matthew Hilimire, unul dintre autorii principali ai studiului. La studiu au participat 700 de tineri adulţi, care au fost rugaţi să noteze alimentele pe care le consuma zilnic timp de o lună. Cercetătorii au analizat datele medicale ale acestora şi corelat dieta lor zilnică cu programul de exerciţii fizice efectuat de aceştia, dar şi cu nivelul de anxietate resimţit de fiecare participant.
“Principală constatare a studiului este că persoanele care obişnuiau să consume mai multe alimente fermentate aveau un nivel redus de anxietate socială, dar aceste rezultate au fost privite din perspectiva pshihologica. Ceea ce înseamnă că persoanele nevrotice, care sunt mai predispuse unui nivel ridicat de anxietate, au înregistrat cele mai bune rezultate în urma unei diete alimentare din care fac parte alimentele fermentate,” a explicat Dr. DeVylder, autorul principal al studiului. De asemenea, studiul arată că persoanele care urmează un program de exerciţii fizice au avut un grad mai scăzut de anxietate socială. Cercetătorii intenţionează să conducă mai multe experimente pentru a susţine rezultatele acestui studiu.
“Cu toate acestea, dacă ne bazăm pe studiile efectuate pe animalele de laborator, dar şi pe datele analizelor efectuate pe această temă, se pare că vorbim despre un mecanism cauzal. Studiile experimentale ar putea sugera să adoptăm terapiile obişnuite de tratare a anxietăţii – precum medicamentele şi psihoterapia – cu un regim alimentar din care fac parte şi alimentele fermentate, însoţit de un program de exerciţii fizice,” a declarat autorul principal al cercetării.
“Cercetarea noastră arată că tinerii care sunt predispuşi la un nivel crescut de anxietate declară că se simt mult mai bine dacă obişnuiesc să consume alimente fermentate ce conţin probiotice. Aceste rezultate evidenţiază faptul că anxietatea socială poate fi atenuată prin intervenţii nutriţionale cu un risc scăzut, deşi este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina dacă creşterea consumului de probiotice are un impact cauzal direct asupra nivelului de anxietate,” adăugă Dr Jordan DeVylder.