N. D.

Bucurie, plăcerea de a transpune în mișcare sunetul și ritmul muzicii,viață. Așa s-ar rezuma, pe scurt, cele câteva ore, în jurul prânzului, în care zeci de copii și tineri s-au reunit, sâmbătă, în cel mai mare centru comercial din municipiu – Ploiești Shopping City- pentru a celebra ”Ziua internațională a dansului”, marcată anual pe data de 29 aprilie. Demonstrațiile au fost din stiluri variate, de la dansuri populare românești şi de societate, până la moderne și latino, dar și dansuri tradiționale grecești și bulgărești, ultimele susținute de către ansamburile comunităților din Ploiești și Târgoviște. Debutul manifestării a fost făcut de către soliștii Orchestrei de muzică populară a Filarmonicii ”Paul Constantinescu”, dirijor Marian Dovâncă, pe muzica interpretată de aceștia evoluând și ansamblul folcloric ”Prahova junior” al Casei de Cultură
”I. L. Caragiale”. De departe, însă, cele mai aplaudate au fost dansurile tradiționale grecești, reprezentațiile fiind susținute de către ansamblurile ”Hara” – grupa de dansatori juniori – și ”Kymata” – ale Filialei Prahova a Comunității Elene din România, și ”Asteria” – al filialei din București. Și cum ritmurile acestei muzici sunt atât de melodioase și inconfundabile, la un moment dat, câțiva dintre cei care priveau de pe margine s-au alăturat dansatorilor și au ținut pasul, în ritm grecesc, reprezentanția fiind încheiată, în uralele asistenței, cu celebrul dans „Zorba grecul”. Mai mult, pentru că programul reprezentației ansamblurilor menționate a fost completat și cu câteva melodii grecești de tavernă, interpretate de către o artistă venită special la Ploiești, pentru cei aflați în acele momente în centrul comercial, care s-au oprit în loc să privească, a fost ca și cum s-ar fi aflat în vacanță, în Grecia!
Apreciate au fost, de asemenea, și dansurile ansamblului comunității bulgărești, admirate fiind inclusiv costumele populare ale dansatorilor, mai ales că iile fetelor erau vechi de peste o sută de ani.