V. Stoica

Polițiști prahoveni, sprijiniți de membri ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, au descins, ieri dimineață, în Prahova și în mai multe județe din țară, la domiciliile unor persoane suspectate că ar fi produs și ar fi comercializat ilegal țigări.
Nu mai puțin de 25 de percheziții au fost efectuate în județul nostru și în localități din Brașov, Sibiu, Dolj, Mureș, Argeș pentru a se destructura o grupare de “fabricanți” de țigări care, potrivit reprezentanților IPJ Prahova, comercializau produsele făcute la botul calului către crescători de animale din țară. În cele din urmă, țigările produse clandestin ajungeau să fie fumate fie de ciobani, de văcari, fie de… porcari din mai multe zone ale țării.
În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat 52.707 țigări, peste 160 de kg de tutun și aparate artizanale utilizate la confecționarea țigărilor.

Polițiștii prahoveni de investigare a criminalității economice și membri ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române au descins, ieri dimineață, în șase județe din țară, printre care și Prahova, la persoane bănuite că ar face parte dintr-o grupare specializată în producerea și comercializarea de țigarete în afara unui antrepozit fiscal.
Perchezițiile, desfășurate și în Brașov, Sibiu, Dolj, Mureș, Argeș, au vizat persoane bănuite că fabricau ilegal țigări pe care ulterior le vindeau unei rețele foarte clar constituite. Potrivit informațiilor date publicității de către IPJ Prahova, “din cercetări, au rezultat indicii că un membru al grupării, prahovean, ar fi fost cel care ar fi achiziţionat tutunul sub formă de frunze de la persoane care se ocupă cu cultivarea tutunului și ar fi fabricat țigarete împreună cu alte patru persoane, domiciliate tot în județul Prahova. Ulterior țigaretele erau comercializate în special către crescători de animale, care le achiziționau pentru persoanele care supravegheau animalele”.
Perchezițiile de ieri au fost efectuate cu sprijinul luptătorilor Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Prahova, precum și al polițiștilor din inspectoratele de poliție din celelalte județe vizate, peste 70 de polițiști participând la acțiunile respective. Pentru că era nevoie de forțe sporite, la descinderi au participat și jandarmi din cadrul Grupării Mobile ,,Matei Basarab” Ploiești, precum și reprezentanții Direcției Regionale Vamale, având în vedere că producerea și comercializarea ilicită de țigări face parte din infracțiunile la regimul vamal. Ieri, 11 persoane urmau să fie aduse la audieri în acest caz.

În martie, 19 inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru contrabandă

3-aÎn luna ianuarie a acestui an, alte percheziții au avut loc în Prahova la membrii unei grupări de contrabandiști de țigări, 19 dintre aceștia fiind trimiși în judecată două luni mai târziu, în martie 2017. În acel caz, procurorii au reținut în sarcina celor 19 persoane trimise în judecată că au vândut țigări, cunoscând că acestea proveneau din contrabandă. Gruparea respectivă era bine structurată, pentru că unii dintre inculpați se ocupau cu aprovizionarea, iar alții – de comercializarea țigărilor.
Potrivit procurorilor, aprovizionarea era făcută „la tren”, ceea ce presupunea menținerea unei legături cu un cetăţean din Republica Moldova, pasager pe ruta feroviară Chişinău – Bucureşti, care introducea ilegal țigările pe teritoriul României. Ulterior introducerii în ţară, pe timp de noapte, sacii cu ţigarete de contrabandă erau aruncaţi din tren, fiind preluaţi de către o parte a inculpaților trimiși în judecată în luna martie.