Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) va sesiza Comisia Europeană, în cazul în care legea RCA va fi promulgată, întrucât consideră că prevederile acesteia sunt anticoncurenţiale. UNSICAR a făcut demersuri constante, în ultimii 15 ani, pentru legiferarea pieţei RCA, dar într-o formă care să protejeze interesele păgubiţilor RCA, cei cărora le este dedicată această formă de asigurare. UNSICAR mai solicită instituţiilor statului ca dezbaterea publică a unui proiect de lege să ia în calcul şi argumentele legitime propuse de toate părţile interesate, aşa cum nu s-a întâmplat în cazul proiectului de lege RCA.
În ultimele două săptămâni, în cadrul comisiilor parlamentare cu drept decizional pe proiectul legii RCA au fost cinci dezbateri, întâlniri la care au fost invitate la discuţii doar asociaţiile din afara pieţei de asigurare – transportatori şi service-uri auto.
„Considerăm că noua lege reprezintă o continuare a reglementărilor neconcurenţiale care, pe termen mediu şi lung, vor avea un efect contrar intenţiilor legiuitorului. Condiţiile de oligiopol ale pieţei RCA se vor accentua, ceea ce înseamnă că vom avea o calitate redusă a serviciilor şi, pe cale de consecinţă, cei care vor avea de suferit vor fi tocmai aceia care trebuie să fie despăgubiţi ca urmare a unui eveniment rutier. Noua lege este una organică, care ar trebui să reglementeze echilibrat, pe termen mediu şi lung, toate categoriile de actori implicaţi în piaţa RCA. Din păcate, această lege reglementează, pe termen scurt, o problemă punctuală, în favoarea unui segment foarte îngust de clienţi, cu o rată a daunei foarte mare, şi defavorizează cea mai mare parte a consumatorilor de poliţe RCA, în principal persoanele fizice”, a declarat Bogdan Andriescu, preşedinte UNSICAR.
UNSICAR consideră că numai o concurenţă consistentă în piaţa RCA va regla, cu adevărat, tarifele acestui tip de asigurare şi orice formă artificială de plafonare poate avea ca efect principal o protecţie inadecvată a celor care trebuie să beneficieze de acoperirile incluse în poliţa RCA. În plus, orice tip de plafonare, fie de tarife sau de elemente care intră în calculul tarifelor, nu poate promova şi atrage investiţii serioase în această piaţă, ci doar limitează concurenţa şi modelele de business ale brokerilor şi asiguratorilor. De altfel, s-a constatat că după expirarea perioadei de plafonare nu au fost înregistrate creşteri ale tarifelor RCA, ceea ce demonstrează că piaţa se poate autoregla, fără a fi necesare limitările menţionate în lege.
Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), înfiinţată în anul 2000, reprezintă 80 de companii – de brokeraj de asigurare, de regularizare daune, de pregătire profesională.