Uniunea Europeană va anunța în 7 iunie noile inițiative pentru reconfigurarea proiectului său privind Uniunea Piețelor de Capital (CMU), care vor reflecta modificările cauzate de Brexit, a afirmat Ugo Bassi, director în cadrul diviziei pentru servicii financiare al Comisiei Europene (CE), transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Confirmând informațiile difuzate miercuri de Reuters, Ugo Bassi a declarat că mult dorita Uniune a Piețelor de Capital trebuie reevaluată din cauza ieșirii Marii Britanii din UE.
În prezent, Londra este de departe cea mai mare piață financiară din UE dar din 2019 va ieși din blocul comunitar. „Pregătim un plan de acțiune pentru CMU 2.0 care va fi publicat în 7 iunie sub forma unei revizuiri pe termen mediu, care va cuprinde măsuri suplimentare ce vor fi adoptate în următoarele luni. Nu ne mai putem baza pe lichiditățile din Londra”, a explicat Bassi la o conferință organizată de Asociația pentru Piețele Financiare din Europa.
Inițiativele vor include reglementări mai simple pentru obținerea și acordarea de finanțare pe baza sistemului de tip „pașaport”, considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieței unice europene pentru firmele din sectorul financiar. De asemenea, va fi extinsă supervizarea, prin atribuirea de puteri sporite autorităților europene de reglementare, a explicat oficialul CE. Acesta a adăugat: „Trebuie să ne îndreptăm ferm spre o supervizare centralizată”. Conform unui document UE consultat de Reuters, Brexitul forțează Uniunea Europeană să regândească Uniunea Piețelor de Capital prin extinderea supervizării și a accesului la piețele financiare globale. Uniunea Europeană vrea să atenueze reglementările privind capitalul impuse băncilor și companiilor de asigurări după criza financiară mondială, pentru a ajuta piețele să obțină mai multe fonduri, în vederea revitalizării creșterii economice. Organismele financiare au salutat planurile privind înființarea Uniunii Piețelor de Capital, iar Asociația Bancherilor Britanici, care reprezintă creditorii din cea mai mare piață europeană, a apreciat că este un proiect pragmatic, cu termen limită clar.
Companiile europene accesează băncile pentru 80% din fondurile de care au nevoie pentru extindere și UE speră că planificatele reforme vor determina firmele să se îndrepte și spre piețe.