Nicoleta Dumitrescu

Social-democraţii, unii dintre ei, se cam joacă, periculos, cu focul ! Dincolo de a fi o constatare, cam cu repetiţie, lucru sesizabil după ce PSD şi ALDE sunt la guvernare, mai nou, a devenit o ameninţare. Iar avertismentul a venit din partea liderului partidului, Liviu Dragnea, care, voalat, i-a atenţionat pe cei care mişcă în front că este posibil să fie, de tot, dincolo de front.
Mai mult, pentru că a fost deranjat că i s-a ştirbit şi pătat personalitatea, dar mai ales funcţia pe care o are în partid, este posibil chiar să schimbe bastonul de mareşal cu… undiţa. Iar această posibilă schimbare de statut a fost anunţată ieri, chiar de către Dragnea, ziariştilor aflaţi pe holurile Camerei Deputaţilor, întrebat de aceştia dacă senatorii PSD care au votat amendamentul privind graţierea faptelor de corupţie trebuie sancţionaţi. Răspunzând afirmativ, în sensul că vor fi sancţionaţi, liderul chiar a plusat, în sensul că, dacă nu mai are autoritate în PSD, atunci se va apuca de… pescuit profesionist !?!
Iar toate acestea se vor clarifica astăzi, când tot Liviu Dragnea a convocat o şedinţă internă a partidului, în care va fi luată la bani mărunţi activitatea din ultimele zile ale unor parlamentari, mai ales a lui Şerban Nicolae, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei Juridice din Senat care, săptămâna trecută, cot la cot cu alţi colegi din partid, a votat “pentru” amendamentul prvind graţierea faptelor de corupţie, vot care a picat exact dandoaselea faţă de strategia partidului, a Guvernului, inclusiv a ministrului Justiţiei.
În ce măsură şi lui Şerban Nicolae i se va lua capul, aşa cum i s-a luat şi primarului de la Iaşi, vina fiind cam aceeaşi – că s-a exprimat şi comportat mult prea democratic faţă de cât de social-democrat este PSD, se va vedea.
Un lucru este însă cert: în principalul partid aflat la guvernare nu mai este atât de multă armonie pe cât se dădea de înţeles că ar exista. Ba, forţarea respectării punctelor din programul de guvernare, cărora le ţine evidenţa zi de zi, având în mâna dreaptă pixul cu mină de culoare roşie liderul Dragnea, au dat naştere şi la răbufniri, aşa cum era şi firesc. Pentru că, dincolo de tot şi de toate, unii dintre aleşii social-democraţi consideră că pot avea dreptul la opinie, într-un anumit context de evenimente, drept pe care şi-l pot exprima inclusiv la microfon, pentru a face “breaking news” la ştiri, indiferent de oră.
Pe de altă parte, cum subiectul graţierii, extrem de sensibil, a înviat din nou strada, prin manifestările organizate ba în faţa Guvernului, ba pe lângă Parlament, era firesc ca Liviu Dragnea să considere ultimele mişcări de font în PSD un soi de atac, pe faţă, la propria persoană. Aşa că, zburlindu-şi inclusiv mustaţa la social-democraţii care l-au deranjat, a trecut la ameninţări. Cât priveşte faptul că ar fi posibilă inclusiv înlocuirea bastonului de mareşal cu undinţa, cu siguranţă că unii dintre membrii PSD vor spune, şoptit: Are balta peşte!