Bogdan Chitic
Mâine, la sediul Federaţiei Române de Baschet, va avea loc o nouă Adunare Generală, în cadrul căreia, pe ordinea de zi figurează şi alegerile pentru desemnarea preşedintelului forului. Actualul şef al federaţiei, ploieşteanul Horia Păun (46 ani) – care şi-a intrat în drepturi la finalul anului 2013 – îl va avea ca adversar pe Bogdan Rădulescu (49 ani), un alt nume important al oraşului nostru, cei doi fiind, de altfel, foşti coechipieri, pentru două sezoane, în perioada 1996-1998, la BRD Ploieşti!
Dacă, în cazul preşedintelui în exerciţiu, candidatura pentru un nou mandat nu miră pe nimeni, numele nou care „vine pe turnantă” este cel al lui Bogdan Rădulescu. Fost jucător de baschet, care şi-a început cariera în ciclul gimnazial, la o clasă cu profil sportiv, pentru ca, mai apoi, să „ardă” relativ repede etapele către performanţă, prin câştigarea unui titlu naţional la categoria „U19”, cu Steaua Bucureşti, în 1986, cu un an înaintea încheierii junioratului, Bogdan Rădulescu a avut o carieră frumoasă în ţară, dar şi în străinătate, la nivel de seniori.
După plecarea de la Steaua, noul aspirant la fotoliul de preşedinte al FRB a evoluat pentru Politehnica Iaşi şi Oţel Inox Târgovişte, după care a urmat provocarea în Hexagon, într-un puternic campionat al Franţei, în tricoul celor de la JDA Dijon. În ţara „cocoşului galic”, Bogdan Rădulescu a petrecut doar turul ediţiilor de campionat 1990-1991 şi 1991-1992, în condiţiile în care „în acea perioadă jucătorul străin avea o altă condiţie la echipele din Franţa, care puteau avea în componenţă doar doi baschetbalişti din afara graniţelor ţării, iar eu am fost folosit doar pentru a suplini absenţa unui american, cauzată de o accidentare”, după cum ne-a relatat acesta.
Din 1992 şi până 1994, Bogdan Rădulescu a evoluat pentru Rapid, pentru ca, mai apoi, să meargă pentru un sezon în Elveţia, la Vevey Basket – echipa din oraşul în care este înmormântat fostul mare actor britanic Charlie Chaplin şi care este, totodată, cartierul general al firmei Nestle – şi să petreacă, ulterior, ultimii cinci ani ai carierei în tricoul celor de la BRD Ploieşti. Coleg de generaţie cu Vasile Tace, Virgil Miulescu, Nelu Lefter şi chiar Horia Păun, Rădulescu a susţinut şi financiar formaţia prahoveană după ce grupul BRD şi-a retras sprijinul financiar. După încheierea activităţii, consemnată la începutul anilor 2000, a ocupat, în perioada 2006-2008, funcţia de manager general la Rapid Bucureşti şi a fondat, în 2011, Liga Profesionistă de Baschet.
„De anul trecut, m-am întors în Elveţia pentru a antrena grupe de juniori U10 şi U19, în cadrul clubului formator de speranţe CFE Pully Basket. În România, mi-am luat licenţa A, dar în Elveţia am fost nevoit să urmez anumite cursuri pentru a putea echivala aceste studii înainte de a începe, efectiv, să lucrez cu juniorii. Consider că baschetul românesc bate pasul pe loc de mai bine de trei ani şi este nevoie de o schimbare, întrucât, în afara organizării Campionatului European, în această vară, la Cluj, merit ce aparţine, însă, fostei administraţii, în frunte cu doamna Carmen Tocală, baschetul autohton nu s-a mişcat deloc într-o direcţie concretă. În ultimele zile, după intrarea oficială în cursa pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al FRB, am primit foarte multe telefoane din partea antrenorilor şi a celor implicaţi în fenomen, care şi-au arătat nemulţumirea faţă de stadiul în care se află baschetul românesc în acest moment. Avem nevoie de o schimbare cât mai rapidă, care să cuprindă, printre altele, şi punerea pe picioare a Ligii Profesioniste de Baschet, şi o altă etapizare în Campionatele Naţionale de juniori, la diferite categorii de vârstă”, ne-a explicat Bogdan Rădulescu.
În cazul în care, mâine, la Adunarea Generală nu va fi întrunit cvorumul pentru supunerea la vot şi desemnarea unui nou preşedinte, următoarea şedinţă a Federaţiei Române de Baschet va avea loc la data de 19 mai.