Statul a încasat în aprilie peste 17,9 milioane de euro în urma comercializării, pe platforma de licitație comună a Uniunii Europene (UE), a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente instalațiilor staționare, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) şi citat de Agerpres.
Conform sursei citate, au fost comercializate 3,76 milioane de certificate aferente instalațiilor staționare. Anul trecut, statul a încasat circa 195 de milioane de euro, aici intrând și sumele din sectorul aviației.
Potrivit datelor MFP, schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii Europene (EU Emission Trading Scheme — EU ETS) s-a aplicat în primă fază pentru perioada 1 ianuarie 2005 — 31 decembrie 2007, iar a doua fază a schemei se desfășoară în perioada 2008 — 2012, corespunzând primei perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto.
România participă la schema Uniunii Europene de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră de la data aderării la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007).
Cea de-a treia etapă a schemei EU ETS are o durată de opt ani, în intervalul 1 ianuarie 2013 — 31 decembrie 2020.