Vă doriţi o modalitate naturală de a vă îmbunătăţi starea de spirit, memoria şi de a vă proteja creierul împotriva declinului cognitiv legat de vârstă? Faceţi mişcare. O multitudine de cercetări recente, inclusiv două studii publicate în această primăvară, sugerează că orice tip de exerciţiu care vă ridică ritmul cardiac şi vă face să transpiraţi are un impact semnificativ şi benefic pentru creier, scrie iflscience.com., preluat de Hotnews.ro.
„Exerciţiile aerobice reprezintă cheia pentru cap, la fel ca pentru inimă”, potrivit autorilor „Mind and Mood” de la Harvard Medical School.
În timp ce unele dintre avantaje – cum ar fi o creştere o bunei-dispoziţii – pot apărea imediat după câteva minute după ce aţi făcut o plimbare cu bicicleta, altele – cum ar fi memoria îmbunătăţită – ar putea dura şi câteva săptămâni până să „iasă la iveală”.
Acest lucru înseamnă că cel mai bun tip de exerciţii pentru minte este orice exerciţiu aerobic pe care îl puteţi face în mod regulat pentru cel puţin 45 de minute, în mod consecvent.
Un studiu care a vizat persoanele cu depresie severă a constatat că doar 30 de minute de mers pe jos timp de 10 zile consecutive a fost „suficient pentru a produce o reducere semnificativă din punct de vedere clinic şi statistic a depresiei”. Antrenamentele fizice pot, de asemenea, ajuta persoanele care nu suferă de depresie clinică să se simtă mai puţin stresate, ajutând la reducerea nivelului de hormoni naturali de stres ai corpului, cum ar fi adrenalina şi cortizolul, potrivit unui studiu publicat în Journal of Physical Therapy Science.