Violeta Stoica

  Administrația ploieșteană a fost lovită din plin, în ultimii ani, de semne de incompetență sau de lipsa de preocupare reală a funcționarilor sau a aleșilor pentru a găsi soluții la problemele care au atacat din toate părțile municipiul. De la fonduri europene ratate, din cauza întârzierilor extrem de mari la finalizarea obiectivelor finanțate inițial din Programul Operațional Regional 2007-2013, la condamnarea la pieire a Clubului Sportiv Municipal din motive care mai de care mai discutabile, achiziții publice încadrate ilegal în altă etapă de licitație. Mai nou, în cadrul îndelungatei proceduri de achiziție pentru expertizarea tehnică a stației de epurare a Ploieștiului, s-a produs inevitabilul: o firmă interesată de licitaţie a atras atenția organizatorilor procedurii (de cumpărare directă), respectiv juriștilor și “specialiștilor” în achiziții că nu prea știu prevederile legale în materie de licitații.

De mai bine de o jumătate de an, Primăria Ploiești tot încearcă să stabilească starea noii stații de epurare din zona de est a orașului, pentru a se cunoaște care este stadiul de la care ar trebui să reînceapă lucrările. Recent, pentru că nimeni nu voia să-și asume responsabilitatea precizării stării tehnice a obiectivului rămas nefinalizat la circa 80 de procente, Primăria Ploiești a mărit miza expertizării stației de epurare demarate dar nefinalizate. Valoarea proiectului a crescut de la câteva zeci de mii de lei la circa 200.000 de lei, inclusiv TVA. Pentru că legislația în materie de achiziții s-a tot schimbat, funcționarii publici responsabili cu licitațiile sau alte tipuri de proceduri de achiziție din cadrul Primăriei Ploiești nu au reușit să țină pasul cu modificările legale. Ca nu cumva să spunem că ar putea fi vorba despre rea-voință special pusă în practică pentru ca proiectul respectiv să nu fie vreodată finalizat, iar ploieștenii să plătească de la anul sume imense pentru că nu s-a reușit finalizarea noii stații de epurare.
3-aEi bine, s-a întâmplat și asta: un posibil ofertant le-a atras atenția organizatorilor procedurii de achiziție directă că nu este legală această procedură, pe motiv că valoarea achiziției nu se încadrează în procedura de cumpărare directă, fiind depășită limita legală. “Potrivit anunțului 87106 și fișei de date (…) valoarea estimată fără TVA este de 168.067,23 de lei, 200.000 de lei cu TVA. Articolul 7, alin 5 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice prevede următoarele: Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 132.519 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât 441.730 de lei. Cu privire la cele menționate mai sus, vă rugăm să vă exprimați punctul de vedere”, au arătat ofertanții care au atras atenția asupra incompetenților care au organizat procedura de achiziție directă excedând prevederile legale.
Ca să dreagă busuiocul, reprezentanții Primăriei Ploiești au vrut să pară că s-a rezolvat problema înainte de această atenționare, însă datele de înregistrare sunt clare și
demonstrează că greșeala a fost rezolvată abia după atenționarea fină a ce3-blor care voiau să participe la licitație.
Deși sunt emise în aceeași zi, numerele de înregistrare ale adreselor care menționează gafa (sau intenția) respectivă arată care a fost ordinea: prima a fost mențiunea referitoare la atenționarea privind greșeala, iar cea de-a doua – adresa emisă de reprezentanții Primăriei Ploiești privind anularea procedurii de achiziție directă a serviciilor de expertizare tehnică a stației de epurare rămasă nefinalizată (vezi facsimilele 1 și 2).
Abia la finalul săptămânii trecute, Primăria Ploiești a lansat o nouă procedură de achiziție în SEAP, de această dată respectându-se prevederile legale în materie de achiziții publice.
Funcționarii publici sunt protejați de o lege specială care le este favorabilă în multe situații. Însă deciziile care pot afecta negativ autoritatea în cadrul căreia aceștia își desfășoară activitatea – fie ele intenționate sau nu – ar trebui să fie sancționate, pentru ca astfel de situații să nu se mai petreacă.