Deputatul minorităţilor Nicolae Petretchi a depus un proiect de lege privind funcţionarea comisiilor parlamentare de anchetă, în care prevede că membrii lor vor trebui să semneze un „angajament de imparţialitate” înainte de a-şi începe activitatea, urmând ca activitatea lor să se desfăşoare sub principiul constituţional potrivit căruia „judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii”, scrie News.ro, citat de Hotnews. Proiectul introduce noi prevederi în Statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit cărora parlamentarii din comisiile speciale de anchetă vor iscăli, la constituirea acestora „un Angajament de imparţialitate”, care va cuprinde o declaraţie pe proprie răspundere a parlamentarului că nu a fost implicat, direct sau indirect, în aspectele ce formează obiectul investigării. Este introdus şi un nou aliniat care specifică faptul că aceste comisii de anchetă „se constituie pentru cercetarea problemelor de larg interes, în scopul cunoaşterii realităţilor în vederea mai bunei legiferări şi a îmbunătăţirii activităţii autorităţilor statului”. Sunt adăugate noi prevederi şi cu privire la imunitatea pentru opinii şi voturi a parlamentarilor, specificându-se că „activitatea imparţială a deputaţilor şi senatorilor în comisiile speciale de anchetă se desfăşoară sub condiţia prevăzută de art. 124 alin.(3) din Constituţia României”. Acest articol asimilează, în efect, parlamentarii din comisiile de anchetă cu judecătorii, având în vedere că prevederea constituţională invocată de iniţiator spune că „judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii”.
Proiectul prevede şi că toate lucrările acestor comisii sunt publice, cu excepţia celor în care se discută documente care nu sunt destinate publicului larg. „A devenit de mare actualitate eficientizarea comisiilor speciale de anchetă ca importantă modalitate de lucru a Parlamentului. Se observă, pe de o parte, necesitatea acestora pentru întărirea statului de drept, iar pe de altă parte, în contrast cu aşteptările, neîncrederea societăţii decurgând din finalitatea foarte scăzută a demersurilor anterioare de această natură”, scrie deputatul Petretchi, care reprezintă minoritatea ucraineană.
În acest moment, în Parlament se discută despre înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Propunerea de înfiinţare va fi votată săptămâna viitoare într-un plen reunit. Parlamentarii au modificat deja anumite prevederi din Statut cu privire la funcţionarea acestor comisii, prevăzându-se că persoanele care sunt invitate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă să fie obligate să dea curs invitaţiei, în caz contrar existând posibilitatea ca acestea să fie acuzate de ascunderea unor date necesare pentru aflarea adevărului.