Luiza Rădulescu Pintilie

Începând de astăzi şi până duminică – 21 mai, Ploieştiul va găzdui Olimpiada Naţională de Tehnologia Informaţiei, cu participarea a peste 200 de liceeni cu aptitudini şi rezultate de excelenţă într-unul dintre domeniile educaţionale, tehnico-aplicative şi ştiinţifice de mari provocări ale celui de-al treilea mileniu şi a zeci de profesori care îi pregătesc. Deschiderea oficială a competiţiei organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Inspectoratul Şcolar Prahova (în parteneriat cu Consiliul Judeţean Prahova,Primăria Ploieşti şi Universitatea Petrol-Gaze) va avea loc astăzi, cu începere de la ora 18,00, fiind găzduită de Sala Europa din Palatul Administrativ. Mâine vor avea loc probele de concurs, în cadrul celor cinci centre organizate, pe ani de studiu, la cunoscutele colegii ploieştene „Mihai Viteazul”, „I.L. Caragiale”, „Nichita Stănescu”, „Toma Socolescu” şi „Spiru Haret”. Competiţia naţională s-a desfăşurat mai întâi sub forma unui Concurs de Informatică Aplicată, iar din 2014 s-a alăturat, în formatul actual, olimpiadelor şcolare, având două secţiuni distincte: „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor”, pentru elevii din clasele IX-XII, indiferent de profilul sau specializarea în care se pregătesc, cu posibilitatea participanţilor de a concura doar la nivelul anului de studiu în care se află şi „Aplicaţii în C#”, pentru elevii din clasele IX-XII, deschisă concurenţilor indiferent de anul de studiu frecventat.
Pentru Prahova, găzduirea unei asemenea confruntări a unor tineri talentaţi , pasionaţi şi creativi reprezintă şi o confirmare a rezultatelor bune obţinute, prin elevi din Ploieşti, Breaza, Mizil, Sinaia, Vălenii de Munte, Câmpina, la etapele naţionale anterioare, zecile de premii şi menţiuni adjudecate în confruntarea cu colegii lor din ţară adăugându-se palmaresului olimpic cu care şcoli din judeţ au toate motivele să se mândrească. În acelaşi timp, reprezintă şi o onoare de a reuni reprezentanţii unei generaţii care „ are toate şansele să reconfirme ceea ce spunea marele savant Albert Einstein – Calculatoarele sunt incredibil de rapide, precise şi proaste. Fiinţele umane sunt incredibil de lente, inexacte şi geniale. Împreună, puterea lor depăşeşte orice limită imaginabilă”, după cum stă scris în mesajul adresat concurenţilor şi profesorilor lor de către Comisia de organizare a olimpiadei, pe site-ul oficial al acesteia. O comisie al cărei preşedinte este inspectorul general şcolar Angelescu Nicolae şi din care mai fac parte inspectorii şcolari Horia Toma, Liliana Ţenescu – preşedinţi executivi, Luminiţa Rîpeanu – vicepreşedinte, prof. Loredana Dicu, de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”- secretar, alături de care sunt implicaţi în organizare şi evaluare peste 100 de profesori şi specialişti IT/TIC. Programul competiţiei include sâmbătă, 20 mai, un workshop găzduit de Universitatea „Petrol-Gaze”, în fapt o incursiune aplicată într-un univers al cunoaşterii, al ştiinţei, al studiului, al anticipării şi, de ce nu, al genialităţii, atât timp cât este vorba despre drumul de la idee la un produs beta, despre imprimante 3 D, despre roboţi, despre simularea fenomenelor fizice, despre atacuri bazate pe analiza frecvenţei literelor şi despre multe alte noţiuni care trec dincolo de ora de curs, de manuale, de olimpiadă şi devin, fără nicio îndoială, viitorul pe care aceşti tineri sunt capabili să îl anticipeze, să îl construiască, să îl stăpânească. După anunţarea rezultatelor şi rezolvarea eventualelor contestaţii, festivitatea de premiere a celor mai buni olimpici va avea loc duminică, 21 mai, între orele 9,00-11,00, la Sala Europa.
Iar dacă asemenea tineri şi dascălii care le şlefuiesc devenirea cunosc bine prezentul şi viitorul unui domeniu de vârf al lumii ştinţiifice actuale, cu siguranţă le este de folos şi întâlnirea cu trecutul, cu patrimoniul ştiinţific şi cultural al unei zone reprezentative cum este Prahova. De aceea, Comisia de organizare a Olimpiadei Naţionale de Tehnologia Informaţiei a inclus în programul ediţiei găzduite de Ploieşti şi vizitarea , atât de către concurenţi şi profesori însoţitori, cât şi de către membrii Comisiei Naţionale, a Conacului Bellu-Urlaţi şi a Mânăstirii Ghighiu/Jercălăi, dar şi participarea la Seara muzeelor ploieştene. Şi , poate, peste ani, alţi pasionaţi de tehnologie, informaţie şi comunicaţii vor găsi în muzeele viitorului mărturii ale priceperii, ale inventivităţii, ale entuziasmului, ale excelenţei celor de acum.