Cu toate că există o mulţime de dovezi care atestă că spălarea mâinilor după ce aţi folosit toaleta, înainte de a mânca sau după ce aţi călătorit cu un mijloc de transport în comun poate reduce răspândirea bolilor, doar 5% dintre oameni îşi spală mâinile în aceste situaţii, anunţă BBC, preluat de Hotnews.ro. Un studiu care s-a concentrat pe mai mult de 3.000 de persoane a scos în evidenţă faptul că 10% dintre aceştia părăsesc toaletele fără a se spăla pe mâini şi că 33% o fac, însă nu folosesc săpun. Acest lucru contează pentru că, din păcate, nu putem rezista fără să ne atingem faţa cu mâinile, permiţând germenilor să se răspândească către nas şi gură, de unde pot intra în organism. Cercetătorii din Brazilia şi din SUA au descoperit că atingem suprafeţe din spaţii publice, în medie, de 3,3 ori pe oră şi că ne atingem gura sau nasul de 3,6 ori pe oră. Este destul de clar că trebuie să ne spălăm mâinile în mod corespunzător. Problema este că există o mulţime de mituri despre cum să procedăm corect în acest proces.
• Este necesar ca apa să fie fierbinte pentru a curăţa bine mâinile?
Cercetătorii din Florida au descoperit că indiferent de temperatura apei, nu s-a înregistrat nicio diferenţă statistică semnificativă în ceea ce priveşte cantitatea de bacterii rămase pe mâinile oamenilor.
• Este un săpun anti-bacterian mai bun decât unul obişnuit?
Mai multe cercetări au fost efectuate în acest sens, de-a lungul timpului. În 2007, o revizuire a celor mai bune studii a concluzionat că substanţa cea mai frecvent întâlnită în săpunurile anti-bacteriene de la acea vreme – triclosan – nu a redus numărul de bacterii rămase pe mâinile oamenilor după spălare mai mult decât unul obişnuit. O revizuire mai recentă din 2015 a ajuns la aceleaşi concluzii.
• Trebuie să ne uscăm mâinile după spălare?
Este un lucru bun dacă lăsaţi mâinile să se usuce de la sine, întrucât evitaţi, astfel, germenii care se transfera mai uşor pe mâinile umede.
• Uscător de mâini sau prosop?
Potrivit celor mai recente studii, 10 secunde sunt suficiente atât pentru una, cât şi pentru cealaltă, ambele lăsând mâinile la fel de uscate.
Şi, din nou, preferinţele noastre trebuie luate în considerare. Orice metodă care îi încurajează pe oameni să-şi usuce mâinile este o îmbunătăţire. A înfrumuseţa toaletele ar putea face diferenţa. Studiul, care a observat mai mult de 3.000 de persoane din SUA, a constatat că dacă toaletele ar fi curate şi bine întreţinute, ar exista mai multe şanse ca oamenii să se oprească şi să-şi spele mâinile în mod corespunzător.