IT-iștii instanțelor acuză că vor avea salarii ca ale șoferilor și portarilor!

Florin Tănăsescu

Zeci de  grefieri de  la Tribunalul Prahova și Judecătoria Ploiești, alături de informaticieni, au   protestat, ieri, în fața sediului celor două instanțe din Strada Văleni, nemulțumiți de preconizata Lege a salarizării unice,  care  – în opinia  acestora – creează discrepanțe majore  și nedreptăți flagrante.  Concret,  după cum  ne-au spus unii dintre protestatari,  noul act normativ va afecta o mare parte din personalul justiției, unii dintre grefieri  urmând să ajungă la o diminuare a salariilor cu până la 1.300 de lei ! Cei care au ieșit pe treptele instanței – fără a afecta actul de justiție –  au purtat  pancarte pe care scria “Protest spontan împotriva salarizării  unice”, „Salarizare proporțională cu vechimea în muncă” etc. 

grefieri 2Chiar și reprezentanții Ministerului Justiției menționează, într-o adresă trimisă Federației Naționale Sindicale PROJUST că “în anii 2000, salariul unui grefier ajungea la 80 la sută din cel al unui magistrat, iar în prezent, procentul este de 25- 30 la sută”, aceiași oficiali de la București recunoscând că “noua salarizare prevăzută face ca această categorie (grefierii și IT-iștii, n.n.) să fie ignorată din acest punct de vedere. Totodată, în legătură cu nemulțumirile de ieri și, implicit, cu motivele care i-au determinat pe grefieri să protesteze în fața instanțelor de judecată, reprezentantul legal al personalului auxiliar și conex din cadrul Curții de Apel Ploiești, doamna Steluța Florea, ne-a transmis un comunicat de presă, în care, printre altele, se menționează: “Există diferențe salariale însemnate și nejustificate între funcțiile de conducere și cele de execuție ale personalului auxilar de specialitate. Propunem majorarea indemnizației de încadrare a personalului auxiliar de specialitate, care să reprezinte 80% din indemnizația de încadrare aferentă funcțiilor de conducere ale personalului auxiliar de specialitate”. Aceasta în condițiile în care, potrivit aceluiași comunicat semnat de reprezentanta Curții de Apel Ploiești, “grefierul de ședință este cel care a preluat o parte dintre atribuțiile magistraților, având aceleași incompatibilități ca și aceștia. Deci, este necesară stabilirea unei ierarhii corecte a funcțiilor în sistemul judiciar, după cum urmează: magistrați, grefieri, grefieri arhivari, grefieri – registratori. (…) Pe de altă parte, prin noua Lege a salarizării se tinde ca salariul magistratului din România să fie echivalent cu cel al unui magistrat din statele membre ale UE. Dar, având în vedere că, potrivit deciziei ÎCCJ, facem parte din aceeași familie ocupațională – «Justiție» – se impune ca și salarizarea personalului auxilar de specialitate, în special a grefierilor cu funcții de execuţie, să fie adus la același nivel cu cel al grefierilor din statele membre ale UE”, se mai precizează în comunicatul amintit.

Informaticienii instanţelor se simt discriminaţi şi discreditaţi

Și reprezentanţii personalului IT din cadrul instanțelor de judecată caracterizează “noua Lege a salarizării drept o nedreptate creată unei categorii de personal din justiţie înalt calificată și specializată”. Aceștia mai anticipează că, în contextul în care aceasta va intra în vigoare, “va genera nemulțumire și implicit o orientare (a informaticienilor – n.n.) către joburi mai bine plătite din afara sistemului”.
Aceștia își exprimă, într-un document de presă, nedumerirea privind noua salarizare astfel: “Este inexplicabil cum, în mod discriminatoriu, unei categorii de personal asimilată personalului auxiliar de specialitate din justiţie, să-i fie renegată apartenența la această familie ocupațională (Justiţie) prin eliminarea din lege a oricărei referiri și plasarea acesteia alături de funcții comune din administraţia publică, precum: portar, șofer, contabil etc, prevăzându-i-se în același timp și o salarizare mult inferioară celei aflate în plată, respectiv de până la 3 ori mai mică. Astfel, ignorându-se orice regulă de ierarhizare, se ajunge ca un specialist IT din justiţie (înalt calificat cu studii superioare, traininguri de specializare și condiții riguroase la angajare) să aibă un salariu (3.850 de lei) sub cel al unui informatician de la o școală (4.000 de lei), sub cel al unui șofer cu studii medii (3.900 lei) și la acelaşi nivel cu cel al unui brancardier, nămolar, infirmier, bibliotecar – toate cu studii medii”. Totodată, în memoriul adresat Ministerului Justiţiei, informaticienii afirmă că “este evidentă discriminarea și discreditarea specialiştilor IT din justiție”.
Proteste similare cu cele de ieri de la Tribunalul Prahova și Judecătoria Ploiești au mai avut loc și la alte instanțe din țară, precum Arad, Constanța.