Prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu a anunţat ieri că tariful de referinţă aferent poliţei RCA, stabilit pentru un șofer între 31 și 40 de ani, pentru o mașină de 1200 – 1400 de cmc, va fi de 506 lei, cu circa 17% mai mic decât cel al tarifului maximal valabil azi pentru aceeași categorie de vehicul. Tariful de referință include frecvența daunei, IBNR, dauna medie, inflația daunei, cheltuielile administrative ale asigurătorului, încărcare bonus mal și cota de profit a asiguratorului. Tariful de mai sus este valabil pentru persoane fizice. Pentru persoane juridice, pentru mașini de capacitate de 1.401-1600 cmc este de 957 de lei față de tariful maxim anual de 992 lei. Pentru autovehiculele destinate transportului de marfă (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinţă este 7.314 lei, mai mic cu 3% faţă de tariful de primă maxim stabilit pentru această categorie (7.534 lei). Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute atât de persoane fizice, cât şi juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinţă are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai puţin decât tariful de primă maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).
Tarifele de referinţă sunt structurate în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică) şi de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri) în funcţie de categoria vehiculului.
”Noile tarife stabilite au un nivel orientativ şi au la bază datele statistice individuale, datele statistice agregate la nivel de piaţă şi metodologia de calcul”, a declarat ieri prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, în conferinţa de presă privind prezentarea tarifelor de referinţă aferente poliţelor RCA. Noile tarife vor intra în vigoare la data de 19 mai şi vor fi valabile timp de şase luni.
Camera Deputaţilor (for decizional) a adoptat marţi legea privind asigurarea RCA, asiguraţii având posibilitatea să contracteze o poliţă de asigure pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, să o suspende pe perioada imobilizării vehiculului şi să fie despăgubiţi indiferent de service-ul la care merg. Contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului, cu anumite excepţii chiar şi pentru o perioadă mai mică de o lună. Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat şi asigurătorul RCA. Unul dintre amendamentele adoptate permite asiguraţilor să fie despăgubiţi indiferent de service-ul în care îşi vor repara maşina, dar poliţele nu au cum să crească din cauza costurilor cu reparaţiile, pentru că acestea reprezintă doar o mică parte din costul total al daunelor, a explicat preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente, Cristian Muntean, la finalul şedinţei comisiilor parlamentare care au întocmit raportul votat de plen. De asemenea, utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparaţii auto este considerată infracţiune.
Tariful de referinţă se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de către A.S.F. Cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare, incluse în tariful de primă, nu pot depăşi cumulat 25% din tariful rezultat. Pentru determinarea sumei reprezentând prima de asigurare, asigurătorul RCA poate lua în calcul istoricul daunelor plătite, în ultimii 5 ani, pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat, precum şi utilizarea unor tehnologii de tip telematics.
La încheierea contractului RCA şi pe parcursul derulării acestuia, asiguratul are obligaţia să permită asigurătorului RCA accesul în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, la evidenţa accidentelor şi a cererilor de despăgubire anterioare şi să furnizeze informaţiile solicitate de asigurătorul RCA pentru evaluarea riscului şi calculul primei de asigurare, stabilite prin reglementări A.S.F, potrivit proiectului de lege. Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului, conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului. Proprietarii au obligaţia ca, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spaţiu privat, în afara domeniului public.