Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, luni, la un post de televiziune, că grila de salarizare pentru administraţia publică locală prevăzută în Legea salarizării va determina consiliile locale şi judeţene să analizeze dacă mai au nevoie de numărul de angajaţi din prezent sau dacă pot menţine aceleaşi salarii, estimând că administraţiile locale „se vor întinde cât le este plapuma”, potrivit News.ro.
Lia Olguţa Vasilescu a precizat că proiectul Legii salarizării în sectorul public a luat în considerare o decizie a Curţii Constituţionale din anul 2010 în care se spunea că sunt permise diferenţele de salarizare pentru funcţii similare între diversele unităţi administrativ-teritoriale, cu condiţia să existe o limită minimă şi o limită maximă.
„Cea minimă este, în mod evident, salariul minim pe economie, iar limita maximă este salariul viceprimarului sau vicepreşedintelui de consiliu judeţean. Nu există acum primărie în România unde primarul să aibă cel mai mare salariu şi nu este în regulă. Salariaţii trebuie să fie într-o anumită grilă şi asta am încercat să corectăm”, a precizat ministrul Muncii.
În condiţiile în care unităţile administrativ-teritoriale vor putea să stabilească singure nivelul salarizării, cu respectarea limitelor prevăzute de Legea salarizării,
Vasilescu nu a exclus ca unele primării sau consilii judeţene să recurgă la disponibilizări sau la diminuarea unor salarii.
„După apariţia acestei legi, întrucât coeficientul din administraţia publică locală este destul de urcat, sunt absolut convinsă că foarte mulţi primari sau preşedinţi de consilii judeţene sau consilii locale vor analiza foarte bine dacă mai au nevoie de acelaşi număr de oameni în administraţie. Asta sunt convinsă că se va întâmpla şi cred că asta este temerea, de fapt”, a declarat ministrul.
Ea a arătat că în România sunt comune care, în momentul de faţă, nu pot să îşi plătească salariaţii din veniturile proprii. „Nu mai vorbim că nu mai pot să construiască un drum, nu mai pot să renoveze o grădiniţă pentru că trebuie să dea salariile. Ei bine, toate aceste administraţii se vor întinde de acum înainte cât le este plapuma. Îşi permit să dea salarii, le vor da. Nu-şi permit, le vor diminua”, a declarat ministrul.
Olguţa Vasilescu a afirmat că înţelege temerile sindicaliştilor legate de numărul de angajaţi sau de nivelul salarizării în administraţia publică locală, însă este necesar ca aceasta să capete dreptul de a se gestiona din punct de vedere financiar, ca un prim pas către descentralizare.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Braşov, referitor la protestele anunţate de către sindicaliştii din administraţia publică, nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării unitare, că acesta necesită încă nişte îmbunătăţiri şi că nu poate fi lăsată salarizarea oamenilor, în special a celor din administraţia publică locală, „aşa, undeva în aer”.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie anunţă proteste ale funcţionarilor publici începând de astăzi
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie anunţă începând de astăzi acţiuni de protest la nivel naţional. În plus, săptămâna viitoare, când încep lucrările Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, organizaţia anunţă un miting al funcţionarilor publici. Nemulţumirile sunt legate de proiectul legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice care în opinia lor creează inechităţi între funcţionarii publici şi ar fi neconstituţional.
În plus, aceştia sunt de părere că legea nu stabileşte salariile pentru toţi angajaţii din sistemul bugetar şi invocând autonomia, lasă la latitudinea aleşilor locali stabilirea nivelului salariilor de bază pentru administraţia publică locală, situaţie în care nu putem vorbi de o salarizare unitară în domeniul bugetar.
FNSA mai susţine că proiectul de lege este neconstituţional din următoarele motive:
I. Reglementările din cuprinsul acestuia sunt în contradicţie cu principiile care au stat la baza elaborării lui:
– principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare şi instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă şi în funcţie;
– principiul egalităţii, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru activitate cu valoare egală;
– principiul importanţei sociale a muncii, în sensul că salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor;
– principiul transparenţei mecanismului de stabilire a drepturilor salariale, în sensul asigurării predictibilităţii salariale pentru personalul din sectorul bugetar;
II. Nu ţine cont de Decizia CCR nr. 794/2016, conform căreia actul normativ de reglementare a salariilor trebuie să realizeze cel puţin alinierea salariilor la nivelul salariului maxim al familiei ocupaţionale;
III. Interzice dreptul la negociere colectivă , garantat de Constituţie;
IV. Politizează funcţia publică locală contrar prevederilor legale – Statutul funcţionarului public.
FNSA cere reluarea dezbaterilor cu partenerii sociali în vederea „înlăturării erorilor, discriminărilor şi dezechilibrelor din cuprinsul proiectului de lege, înainte de a fi dezbătut şi adoptat în Parlament”.
FNSA va propune ca astăzi sindicatele afiliate să participle la greva japoneză, pe durata întregii zile.