Problema discriminării pe criteriul de gen se menține în România și pe fondul unor tradiții și al perpetuării unor stereotipuri legate de rolul femeii în comunitate, a afirmat ieri ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, citat de Agerpres. „Contextul românesc actual evidențiază faptul că problema discriminării pe criteriul de gen se menține și pe fondul unor tradiții și al perpetuării unor stereotipuri legate de rolul femeii în comunitate, inclusiv violența îndreptată împotriva acestora și evident dezechilibrele cu privire la responsabilitățile asumate în familie și care, de cele mai multe ori, înseamnă responsabilități numai pentru femeie. Acestea sunt statisticile”, a declarat Birchall, la Conferința „Egalitatea de gen: Test pentru democrație”, organizată la inițiativa Comisiilor pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați ale Camerei Deputaților și Senatului. Potrivit acesteia, „egalitatea de gen nu este numai un drept fundamental al omului, ci și un fundament necesar instaurării unei societăți democratice, prospere și durabile, un barometru al gradului de dezvoltare și de maturitate al unei societăți”. Ea a arătat că această temă este importantă la nivelul Guvernului Grindeanu. Ministrul a evidențiat că, odată cu dobândirea statutului de membru al UE, în România principiul egalității de șanse între bărbați și femei a fost transpus la nivel legislativ, instituțional și al politicilor publice, dar acest lucru nu este suficient. „Asigurarea accesului egal al femeilor și fetelor la educație, la servicii de sănătate, la muncă decentă și implicarea acestora în procesul de luare a deciziilor politice și economice reprezintă condiții pentru o societate matură și o economie durabilă și beneficii pentru întreaga societate”, a mai spus Ana Birchall.
Potrivit acesteia, discriminările continuă să aibă loc. „Egalitatea în fața legii nu se traduce întotdeauna la sfârșitul lunii printr-un salariu egal la muncă egală. Din păcate, mai avem situații în care femeile sunt reduse la tot felul de stereotipuri, iar normele sociale, legile și politicile publice le sunt ostile”, a adăugat Birchall. Ea a menționat mai multe măsuri luate, printre care reînființarea Agenției pentru egalitatea de șanse, dar și semnarea și ratificarea de către România a Convenției de la Istanbul, prin care s-a condamnat orice fel de violență la adresa femeilor.
Ana Birchall a susținut că unul dintre obiective este ca acest an să fie anul fără violență de orice fel – fizică, economică, morală, psihică – asupra femeilor, bărbaților, copiilor.
„Promovarea egalității de gen este și un act de justiție socială și acest lucru nu trebuie să intereseze doar femeile, ci și întreaga noastră societate”, a conchis Birchall.