Ministerul Afacerilor Interne solicită Asociației Club Sportiv FC Dinamo București, aparținând fostului finanțator al grupării de fotbal, Nicolae Badea, să renunțe la contractul de asociere cu CS Dinamo care îi oferă dreptul de folosință asupra Stadionului Dinamo pentru ca arena să poată fi reabilitată în planul de modernizare pentru organizarea în România a EURO 2020, potrivit Agerpres.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că aceasta este singura soluție pentru ca CNI să poată realiza investiții la arena din Șoseaua Ștefan cel Mare.
„Ministerul Afacerilor Interne a făcut, face și va face toate demersurile pentru ca Stadionul Dinamo să fie reabilitat. Există un contract de asociere, numărul 2640 din 2002, în baza unor Hotărâri de Guvern emise în anii 2000 și 2002. Acest contract este încheiat între CS Dinamo și Asociația Club Sportiv FC Dinamo București (n.r. — aparținând fostului finanțator al grupării de fotbal, Nicolae Badea). În baza acestuia, i se oferă ACS FC Dinamo București dreptul de folosință comună pe o durată nedeterminată a Stadionului Dinamo aflat în administrarea CS Dinamo. Această situație juridică actuală face imposibilă investiția pe care Compania Națională de Investiții (CNI) ar putea să o facă la stadion, dacă acesta ar fi grevat de astfel de sarcini. În momentul de față, apreciem că singura soluție pentru realizarea investiției la stadion o reprezintă cedarea de către ACSFC Dinamo a tuturor sarcinilor care grevează stadionul Dinamo. Noi am făcut propunere, un act adițional, prin care dânșii să cedeze dreptul de folosință asupra stadionului. Pentru că acest drept de folosință nu trebuie să prejudicieze sub nicio formă dreptul de proprietate al statutului și de administrare al MAI, prin CS Dinamo”, a declarat Carmen Dan.
Ministrul speră ca reprezentanții asociației conduse de Nicolae Badea să semneze cât mai curând actul adițional de renunțare la dreptul de folosință. „CS Dinamo a înaintat către ACSFC Dinamo un proiect adițional la contractul de asociere prin care se propune excluderea din obiectul asocierii a bunurilor imobile care vor face obiectul investiției, mai exact stadionul central, gazonul, tribunele, vestiarele, parcarea și intrarea principală. El a fost înaintat către asociație în 25 aprilie. Noi ne dorim ca el să fie semnat cât mai repede pentru ca această investiție să fie făcută în beneficiul românilor. S-a mai încercat desființarea acestei asocieri ca urmare a unei măsuri dispuse de un control al Curții de Conturi. Pentru că, așa cum am spus, MAI nu poate denunța unilateral acest contract”, a adăugat Ministrul de Interne.
Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne realizează în aceste zile o anchetă la CS Dinamo privind modul prin care s-a realizat în 2002 asocierea cu ACSFC Dinamo. „Eu am solicitat Corpului de Control al ministrului o verificare amănunțită a CS Dinamo, din dorința de a mă informa asupra derulării acestei asocieri și pentru a identifica toate vulnerabilitățile ce ar putea îngreuna realizarea acestei investiții. Controlul are în vedere inclusiv modul în care s-a decis în 2002 acordarea acestui drept de folosință comună pe o perioadă nedeterminată în favoarea ACSFC Dinamo, cât și condițiile strict limitative în care această asociere poate înceta: respectiv încetarea prin acordul scris al părților, pieirea bunului care face scopul asocierii, lichidarea ACSFC Dinamo sau alte modalități prevăzute de lege. În contractul de asociere se menționează că denunțarea unilaterală este supusă unor sancțiuni de tip despăgubiri pe toată durata funcționării asocierii, adică pe o perioadă nedeterminată. Este important să menționăm și că ACSFC Dinamo se află în procedură de insolvență și acest lucru complică lucrurile privind capacitatea de decizie referitor la renunțarea la unele beneficii oferite prin contractul de asociere”, a precizat ministrul.
Carmen Dan susține că ACSFC Dinamo a adus ca aport la asocierea cu CS Dinamo „numărul de spectatori”: „Este interesat, contractul are niște particularități pe care eu, ca jurist, nu le-am întâlnit până acum. Acestea constau în faptul că el nu poate fi denunțat unilateral și este încheiat pe o perioadă nedeterminată, iar aportul în asociere al ACSFC Dinamo constă în numărul de spectatori. Din punctul meu de vedere, nu poți să angajezi o asociere și să aduci ca aport un astfel de obiectiv pentru că nimeni nu poate aprecia numărul de spectatori. Nimeni nu poate da asigurări că numărul spectatorilor va fi suficient de mare încât să justifice asocierea”.
Ministrul de Interne a precizat că CS Dinamo este înscris la masa credală în procesul de insolvență al ACSFC Dinamo cu creanțe în valoare de 4,3 milioane de lei. „CS Dinamo este înscris la masa credală cu o sumă de aproximativ 4,3 milioane de lei, creanță chirografară reprezentând 8,3% din totalul creanțelor ACSFC Dinamo. Suma reprezintă datoriile neachitate ale asociației față de CS Dinamo ca urmare a neplății utilităților în perioada 2002-2010 și a penalităților”, a adăugat ministrul.
Întrebată dacă MAI va face plângere penală privind contractul de asociere semnat în 2002, Carmen Dan a răspuns: „Noi luăm în calcul toate variantele în măsura în care această propunere ca măsură se va face prin raportul întocmit de Corpul de Control al ministrului. Aceasta este misiunea Corpului de Control și așteptăm să se finalizeze”.
Prezentă la conferința de presă, președinta Clubului Sportiv Dinamo, Monica Iagăr, a declarat că nu există o dată fixă pentru cedarea stadionului către CNI, însă ar fi bine ca acest lucru să se realizeze cât mai repede.
La 27 februarie, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, anunța că există riscul ca Stadionul Dinamo să nu intre în planul de modernizare pentru organizarea în România a EURO 2020. El menționa că arena are mai mulți proprietari, printre care ACS FC Dinamo București, societate aparținând fostului acționar majoritar al clubului de fotbal, Nicolae Badea.
Ulterior, reprezentanții Clubului Sportiv Dinamo București și ACS FC Dinamo București au avut mai multe întâlniri pentru a se pune de acord privind demersurile necesare și legale pentru realizarea, prin Compania Națională de Investiții, a Obiectivului de Investiții ”Complexul Sportiv Dinamo — Stadion Central”.
România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatul European din 2020 pe Arena Națională din Capitală. UEFA obligă țările organizatoare să pună la dispoziție alte patru stadioane la standarde internaționale pentru antrenamentele oficiale ale echipelor naționale. Cele patru arene pe care România le-a ales pentru a le moderniza sunt Arcul de Triumf, Steaua, Rapid și Dinamo.