Ministerul pentru Mediul de Afaceri va publica normele de aplicare ale Start-up Nation, program care prevede acordarea unui ajutor de minimis nerambursabil de până la 200.000 de lei pentru toți care vor să își deschidă o afacere în România.
Conform programului de guvernare, lansarea programului Start-up Nation va începe în luna mai. Așa cum ne-am obișnuit, PSD se ține de cuvânt și aplică punct cu punct fiecare măsură din programul de guvernare. Analiștii economici au catalogat proiectul PSD drept “cel mai generos program de finanţări nerambursabile” aplicat vreodată în România. Vorbim despre fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei / beneficiar (circa 44.000 de euro) pentru IMM-urile nou înfiinţate. În urma aplicării sale, programul va acorda anual 10.000 de finanţări în valoare de 44.000 de euro fiecare. Programul Start-up Nation este foarte așteptat de mediul de afaceri și de antreprenorii români pentru că reprezintă una dintre cele mai bune forme de sprijin pentru afacerile debutante existente până în prezent. Generozitatea programului constă în faptul că, spre deosebire de altele de dinainte, nu pretinde coparticipare la cheltuielile eligibile și nu impune condiții împovărătoare celor care vor să participe la proiect.
În sinteză, companiile eligibile pentru programul Start-Up Nation trebuie să îndeplinească următoarele criterii: să fie întreprindere mică sau mijlocie creată după 30 ianuarie 2017, să aibă capital integral privat, având un CAEN eligibil (enumerat în normele de aplicare la Ordonanţa 10/2017); să nu aibă datorii la buget; să nu se afle în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, insolvenţă, faliment; să nu i se fi cerut să returneze un alt ajutor de stat; să nu fi depăşit plafonul de minimis de 200.000 de euro pe durata a trei execuţii financiare consecutive pentru o întreprindere unică. Compania poate fi deţinută de asociaţi care au deja firme, cu condiţia ca asociaţii firmei noi să nu fi deţinut/sau să deţină firme în anul înscrierii/ anul anterior înscrierii în program, care au acelaşi cod CAEN autorizat cu cel pe care vrea să aplice. Tipurile de activităţi eligibile sunt prevăzute în Ordonanţa 10 şi sunt foarte diverse, plecând de la achiziţia de echipamente tehnologice, maşini, utilaje, investiţii în active necorporale, echipamente IT şi chiar crearea paginii web de promovare. Înscrierea în program se face on-line şi finanţarea se acordă potrivit unui punctaj, punctajul maxim ce poate fi obţinut fiind 100, iar cel minim pentru accesul în program fiind 50. Admiterea în program se face potrivit principiului primul venit – primul servit. După cum a declarat ministrul responsabil, parametrii programului au fost construiți împreună cu mediul de afaceri, nu pentru mediul de afaceri. Toți cei interesați de proiect pot consulta detaliile programului pe site-ul dedicat acestuia, start-up nation.ro/<https://start-upnation.ro/>.
Deputat PSD de Prahova Rodica Paraschiv