Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea legii prin care agentul guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, precum și pentru Curtea de Justiție a Asociației Europene a Liberului Schimb este numit și eliberat din funcție de ministrul delegat pentru afaceri europene, șeful statului motivând că actul normativ este incomplet și neclar, potrivit Agerpres.
Legea prevede aprobarea cu modificări a Ordonanței de Urgență a Guvernului 11/2017 privind organizarea și funcționarea Agentului guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, precum și pentru Curtea de Justiție a Asociației Europene a Liberului Schimb. Potrivit acestei reglementări, agentul guvernamental este numit și eliberat din funcție la propunerea ministrului delegat pentru afaceri europene și este trecut doar în directa coordonare a acestuia.
„În raport de rolul și funcțiile Ministerului Afacerilor Externe, considerăm că soluția legislativă prin care s-a optat pentru plasarea ministrului de resort în afara raportului instituțional cu agentul guvernamental este de natură să afecteze coerența activităților de realizare a pozițiilor naționale și de reprezentare a României în fața instituțiilor Uniunii Europene, potrivit Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, precum și în fața Curții de Justiție a Asociației Europene a Liberului Schimb”, se arată în cererea de reexaminare transmisă, ieri, președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Șeful statului menționează că, în prezent, ministrul delegat pentru afaceri europene funcționează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și are atribuții în organizarea și coordonarea la nivel național a domeniului afacerilor europene, însă subliniază că, indiferent de formula guvernamentală aleasă, politica externă a statului român — inclusiv aspectele ce vizează îndeplinirea sarcinilor care revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene — aparține Ministerului Afacerilor Externe.
„În îndeplinirea funcțiilor sale, acest minister exercită, în numele Guvernului României, prerogativele de agent guvernamental în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, a Tribunalului Uniunii Europene, a celorlalte instituții ale Uniunii Europene, în fața Curții de Justiție a Asociației Europene a Liberului Schimb”, se precizează în reexaminare.
Președintele Iohannis semnalează că, în varianta anterioară a legii, agentul guvernamental era numit la propunerea ministrului Afacerilor Externe și direct subordonat acestuia. „Considerăm că acest raport de subordonare era compatibil cu competențele Ministerului Afacerilor Externe și contribuia la conturarea regimului juridic al instituției agentului guvernamental”, se subliniază în cererea de reexaminare.
Potrivit lui Iohannis, noua reglementare este de natură să conducă la disfuncționalități în aplicare, în contextul mai cuprinzător al funcțiilor și prerogativelor Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, se arată că prin OUG 11/2017 se prevede expres că Ministerul Afacerilor Externe exercită, în numele Guvernului României, prerogativele de agent guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene și pentru Curtea de Justiție a Asociației Europene a Liberului Schimb, iar în actuala structură a Executivului nu există un minister al afacerilor europene, motiv pentru care pentru realizarea atribuțiilor de agent guvernamental se impune reanalizarea cadrului normativ aplicabil acestuia, în acord cu rolul și prerogativele ministrului Afacerilor Externe.