V. Stoica

În această săptămână, deputatul PSD de Prahova Rodica Paraschiv – fost prefect de Prahova – a depus, la Camera Deputaților, două interpelări care vizează subiecte extrem de importante atât pentru șoferii prahoveni, pe de o parte, cât și pentru persoanele cu dizabilități din întreaga țară, pe de altă parte.
Prima interpelare, adresată Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, are drept obiect necesitatea suplimentării schemei de personal, ocuparea în regim de urgență a posturilor vacante ca urmare a pensionărilor, mutărilor sau demisiilor pentru Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului Prahova. “Odată cu eliminarea taxei auto, procentul solicitărilor privind înmatricularea autovehiculelor a crescut semnificativ (aprox. cu 75%), existând zile când cuantumul solicitărilor este cu peste 150% mai crescut decât într-o zi obișnuită a anilor anteriori. Se constată o creștere foarte mare a solicitărilor privind preschimbarea permiselor auto, întrucât anul 2017 este un an aparte, împlinindu-se termenul de 10 ani de valabilitate a permiselor tip card emise în anul 2007. În acest context, se apreciază că la nivelul județului Prahova există actualmente aproximativ 28.000 de posesori de permise, ale căror documente au valabilitate care expiră până la sfârșitului anului. De asemenea, a crescut considerabil numărul celor care doresc să obțină permisul auto si urmează sa fie testați. Toate aceste aspecte, coroborate cu deficitul acut de personal de la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului Prahova, conduc la aglomerări masive la ghișee (apoximativ 600-700 de persoane zilnic), fapt ce produce nemulțumire în rândul cetățenilor care nu reușesc în cursul aceleiași zile să beneficieze de serviciile solicitate, fiind necesar să se apeleze la organele de ordine pentru aplanarea tensiunilor.
Factorii de decizie și personalul încearcă să gestioneze această situație, prin inițierea unor sisteme de programare online sau prelungirea programului de lucru, însă nu este suficient. Suplimentarea schemei de personal, ocuparea în regim de urgență a posturilor vacantate ca urmare a pensionărilor, mutărilor sau demisiilor, precum și o eventuală prelungire cu câteva luni a termenelor de preschimbare după dovada efectuării examenelor medicale pot fi considerate soluții viabile pentru rezolvarea acestor situații de criză la nivelul județului Prahova și a celorlalte județe cu populație însemnată”, a precizat deputatul PSD Rodica Paraschiv în interpelarea adresată ministrului Afacerilor Interne.

Creșterea indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități, pentru un trai decent

O altă propunere de interes public general este aceea adresată, printr-o altă interpelare depusă tot în această săptămână la Parlament, ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu. De această dată, obiectul interpelării se referă la necesitatea majorării indemnizațiilor persoanelor cu handicap (toate cele patru grade), considerate la acest moment ca fiind surse de venit care nu pot asigura un trai decent pentru foarte multe dintre persoanele cu dizabilități.
“Având în vedere că în județul Prahova, în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova sunt 36.109 persoane cu handicap neinstituționalizate, dintre care 2.211 sunt copii și date fiind sumele foarte mici alocate prin indemnizații și bugete complementare, vă rog să ne transmiteți punctul dumneavoastră de vedere privind o majorare a acestor indemnizații. Conform legislației actuale, în condițiile prevăzute la Secțiunea 5 – articolele 57 și 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele cu dizabilități au dreptul la asistență socială sub formă de prestații sociale, după cum urmează: pentru handicap grav persoană adultă – 340 lei indemnizație și buget complementar; pentru copil cu grad grav – 106 lei; pentru grad mediu adult – 39 lei buget complementar, iar la copii cu handicap grad mediu – 39 lei buget complementar. O persoană cu handicap necesită medicație și tratamente pe perioade lungi și costisitoare, în unele cazuri achiziționarea periodică de dispozitive medicale, toate acestea reprezentând costuri suplimentare celor obișnuite (hrană, îmbrăcăminte, igienă personală, facturi, utilități). Vă rugăm să luați în calcul toate aceste aspecte și varianta că o majorare a indemnizațiilor ar avea un impact bugetar minim”, a arătat deputatul de Prahova Rodica Paraschiv în interpelarea adresată ministrului Muncii.