A.M.

În această perioadă, se derulează mai multe etape din calendarul de mobilitate al cadrelor didactice pentru anul școlar 2017-2018. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Prahova comunică, în aceste zile, deciziile de repartizare pentru profesorii participanți la etapa de pretransfer consimțit între unitățile de învățământ preuniversitar, la cerere, demers ce se va încheia pe
5 mai. De asemenea, în perioada 3 – 5 mai sunt depuse și înregistrate dosarele de înscriere la inspectoratele şcolare de către cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul de titularizare în ultimii trei ani, anteriori intrării în vigoare a Legii Educației din 2011, care au obținut cel puţin nota 7 și au ocupat un post/o catedră. Acestea devin titulare ale școlii respective dacă se certifică viabilitatea postului/catedrei și consiliul de administrație al școlii este de acord. Astăzi şi mâine sunt programate depunerea și înregistrarea cererilor la unitățile de învățământ ale profesorilor pensionați care doresc să -și continue activitatea. Este vorba despre acei profesori care au avut calitatea de titulari şi care nu au depășit cu trei ani vârsta de pensionare, raportată la data de 1 septembrie 2017. În derulare se află și etapa prelungirii duratei contractelor individuale de muncă, în anul şcolar 2017-2018, pentru cadrele didactice cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, care au dobândit cel puţin definitivarea în învăţământ, în baza mediei de repartizare minimum 7 la concursurile de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, sesiunile 2016, 2015, respectiv 2014 şi/sau 2013 pentru învăţători/institutori/profesori pentru învăţământ primar, pentru finalizarea ciclului primar la aceeaşi clasă de elevi. În perioada 3-5 mai, aceste cadre didactice sunt așteptate să depună cererile la secretariatele unităților de învățământ. Lista finală, reactualizată după etapele de mobilitate derulate în ultimele luni, cu posturile didactice/catedrele vacante/rezervate pentru concursul de titularizare, va fi afișată pe 15 mai, iar în perioada 16-22 mai vor fi înregistrate dosarele candidaților. Vor urma etapele de avizare a dosarelor și de validare a înscrierii, iar pe 12 iulie va avea loc proba scrisă a examenului de titularizare.

Note de 2 și 3 la definitivat

Recent, la nivel naţional s-a desfășurat examenul de definitivare în învățământ, ce a însemnat o triere a profesorilor care merită dreptul de practică în sistemul preuniversitar. După soluționarea contestațiilor, în Prahova, procentul de promovabilitate a fost de 72,02%. Dintre cei 168 de candidați care au susținut examenul, 121 au obținut cel puțin nota 8.00. În urma contestațiilor, opt profesori au obținut punctajul necesar pentru a promova. Subiectele au dat însă de furcă multor candidați. Unii s-au retras în primele două ore ale probei scrise, după ce au realizat că nu vor obține o notă bună, alții au rămas în concurs, dar au demonstrat că nu cunosc aproape deloc materia. Surprinzător este faptul că note mici au fost acordate mai mult celor care predau discipline umaniste. La psihopedagogie specială, de exemplu, câțiva candidați au primit note de 3,1 ; 1,7; 3,3; 4,75; 5,00, la religie un candidat a primit nota 5.00, la Limba și literatura română și matematică, metodica predării acestora (învățământ preșcolar) au fost acordate și note de 3,9; 4,9; 5,95; 5,45 la educație muzicală – note de 2,75; 4,4; 4,5.