Impactul pe care ţigările îl au asupra copiilor nenăscuţi a fost prezentat într-un nou studiu privind celulele stem. Oamenii de ştiinţă au descoperit că un cocktail alcătuit din substanţe chimice pe care îl conţin ţigările este deosebit de dăunător pentru dezvoltarea celulelor hepatice, anunţă BBC. Aceştia au dezvoltat o metodă de studiu a efectelor fumatului asupra ţesutului hepatic, utilizând celule stem embrionare. Echipa, condusă de Universitatea din Edinburgh, a descoperit că substanţele chimice din ţigări afectează fetuşii de sex masculin în proporţie diferită faţă de cei de gen feminin. În timpul cercetării, oamenii de ştiinţă au folosit celule stem pluripotente – celule care au capacitatea de a se transforma în alte tipuri de celule – pentru a construi ţesutul hepatic. Celulele hepatice au fost expuse la substanţele chimice dăunătoare găsite în ţigări, inclusiv substanţele specifice cunoscute datorită faptului că circulă în făt atunci când mamele fumează.
Studiul a arătat faptul că un cocktail chimic – similar cu cel găsit în ţigări – a afectat sănătatea ficatului fetusului mai mult decât componentele individuale. „Fumul de ţigară este cunoscut pentru a avea efecte dăunătoare asupra fătului, dar nu avem instrumentele adecvate pentru a studia acest lucru în detaliu”, a declarat dr. David Hay de la Universitatea din Edinburgh. „Această nouă abordare înseamnă că acum avem surse de ţesut regenerabil care ne vor permite să înţelegem efectul celular al ţigărilor asupra fătului nenăscut”, a mai adăugat acesta.
Ficatul este vital în curăţarea substanţelor toxice şi joacă un rol major în reglarea metabolismului. Studiul a fost publicat în revista Archives of Toxicology.