F.T.

4-bÎn ceea ce privește fondul forestier, “Prahova dispune de o resursă care a scăzut cu fiecare an, în urma restituirilor, resursă pe care trebuie să o administrăm în mod chibzuit, eficient și pe care să o valorificăm superior”, spune directorul Direcției Silvice Prahova, inginer Dragoș Gabriel Ciomag ( în foto ). Dar, chiar și în acest context – al scăderii suprafeței păduroase aflate în proprietatea statului, rezultatele obținute de către instituție au fost printre cele mai bune, dovadă fiind clasarea printre primele cinci locuri din țară.
Chibzuirea eficientă a pădurii înseamnă, însă, printre alte măsuri specifice silvicultorilor, și stopatul furtului din pădure. Dar, cum să scapi de acest păgubos obicei în contextul în care, potrivit directorului Dragoș Gabriel Ciomag, ”în zonele cu risc deosebit nu avem personal suficient pentru ținerea situației sub control?” Soluția găsită de către interlocutorul nostru a fost “suplimentarea pazei prin aducerea, pe bază de grafic, de personal din alte zone, iar uneori prin supravegherea zonelor 24 de ore din 24”.
Cu toate acestea, buletinele oficiale ale poliției confirmă faptul că încă se fură. De asemenea, tot oficial, conform unei statistici întocmite la nivelul Direcției Silvice Prahova, se menționează faptul că volumul total al tăierilor ilegale de arbori constatate prin controalele de fond și parțiale ce au fost executate la cele 9 ocoale silvice din componența direcției s-a ridicat , în trimestrul l al anului 2017, la un nivel de 607 metri cubi ( dintre care 531 metri cubi au însemnat proprietatea publică a statului, iar diferența de 76 de metri cubi a fost la capitolul <<alți proprietari>>, majoritatea persoane fizice ). Iar dintre cei 607 metri cubi furați, un volum de 179 metri cubi sunt deocamdată nejustificați (în sensul că reprezintă masa lemnoasă sustrasă de autori încă neprinși). Merită reamintit, în acest context, faptul că, totuși, încă din urmă cu trei ani, a crescut procentul de justificare a materialului lemnos constatat la controalele de fond, astfel că, de la 28 la sută în 2014, s-a ajuns la 59,380 la sută în anul 2016.
În plus, dacă în anul 2014 s-a sustras un volum total de 5.833 de metri cubi material lemnos, în 2015, cifra a scăzut la 2.469 de metri cubi, pentru ca, anul trecut, să coboare la un prag și mai mic, de 2.108 metri cubi. Scăderi care sunt rezultatul managementului celor care se ocupă de viitorul pădurilor prahovene.
Conform aceluiași raport de activitate în ceea ce privește paza fondului forestier prahovean, în trimestrul I al anului curent și pe viitor, “ în perspectiva reducerii contravențiilor și a infracțiunilor silvice, se va acționa pe următoarele direcții: creșterea procentului de justificare, în cazul sustragerilor de materiale lemnoase, prin aplicarea corectă a prevederilor legale în vigoare; implicarea permanentă a personalului silvic cu atribuții în paza pădurilor, pentru prevenirea și sancționareea faptelor care aduc prejudicii fondului forestier; realizarea de controale periodice și inopinate la toate subunitățile“.
Nu sunt exceptați de la răspundere nici angajații Direcției Silvice Prahova, câtă vreme, în amintitul plan de stopare a infracţiunilor/contravenţiilor, se prevede: “sancționarea personalului silvic de teren care desfășoară o activitate necorespunzătoare pe această linie, iar în funcție de gravitatea faptelor, chiar schimbarea din funcție” !
Nu este, așadar, nicio noutate: din pădurile prahovene, ca, de altfel, de pe raza tuturor direcțiilor silvice din țară – se sustrage material lemnos. Una-i, însă, să fii furat ca-n codru și alta este să ai pagube “rezonabile”, în contextul în care dispui de personal silvic insuficient ori administrezi “ trupuri de pădure” – cum este limbajul în domeniu – amplasate în zone izolate sau accidentate, cum este cazul la Direcția Silvică Prahova.