Există mai multe tipuri de dureri de cap pe care 9 din 10 adulţi le experimentează de-a lungul vieţii. Unele dintre acestea, precum cele ce apar pe fondul deshidratării, pot fi uşor tratate şi, mai mult, preîntâmpinate. Iată care sunt semnele ce indică prezenţa unei dureri de cap pe fondul deshidratării şi cum putem evita aceste simptome, conform medicalnewstoday.com, preluată de MedLive.ro. Cel mai adesea, durerile de cap se declanşează pe fondul deshidratării şi pot fi uşoare sau severe, de tipul migrenelor. Acestea apar atunci când organismul pierde, prin intermediul urinei şi transpiraţiei, fluidele esenţiale pentru a funcţiona corespunzător. De cele mai multe ori cantitatea de lichid pierdută poate fi uşor echilibrată prin consumul de alimente bogate în apă. Cu toate acestea, se întâmplă frecvent ca organismul să piardă cantităţi însemnate de fluide mult mai repede decât îşi poate extrage necesarul de apă prin intermediul alimentaţiei. În astfel de momente corpul devine deshidratat şi, printre complicaţiile pe care deshidratarea le declanşează la nivelul întregului organism, apar şi durerile de cap. Când apare deshidratarea, creierul se contractă temporar din cauza pierderii de lichide, iar acest proces declanşează migrenele specifice lipsei de apă.
• Simptomele deshidratării
Durerile de cap pe fondul deshidratării pot ajunge la o intensitate destul de mare şi se pot manifesta în zona frunţii, cefei sau în zonele laterale. Spre deosebire de durerile de cap sinusale, cele ce apar pe fondul deshidratării nu implică dureri în zona facială, dar pot fi însoţite de tensiuni în zona gâtului şi a cefei.
Alte simptome: senzaţie extremă de sete; lipsa urinării sau prezenţa urinei de culoare închisă; confuzie; ameţeală; oboseală; pierderea elasticităţii pielii; scăderea tensiunii arteriale; creşterea pulsului; lipsa transpiraţiei; febră.
• Cauzele deshidratării
Deshidratarea are loc atunci când organismul nu primeşte suficientă apă pentru a îşi îndeplini toate funcţiile. De cele mai multe ori cantitatea de apă ce intră în organism corespunde cu cea care este eliminată, deşi o serie de factori pot cauza reţinerea de apă în organism. Cu toate acestea, există cauze ce pot creşte riscul apariţiei deshidratării, precum: diareea; vărsăturile; transpiraţia în exces datorată unei temperaturi ridicate sau unui program de exerciţii fizice intense; febră; urinarea în exces. Deşi nu toţi oamenii sunt predispuşi migrenelor sau altor tipuri de dureri de cap, deshidratarea poate apărea la oricine, indiferent de starea de sănătate sau afecţiunile de care suferă. Unii oameni pot fi mai predispuşi deshidratării. Printre aceştia se numără: oamenii care locuiesc la altitudini mai mari; sugarii şi copiii; persoanele în vârstă; persoanele ce suferă de boli cronice ca diabetul şi bolile de rinichi; atleţii de anduranţă; persoanele care locuiesc în zonele cu climă caldă. Pentru a trata astfel de dureri de cap, persoanele în cauză trebuie să parcurgă următorii paşi: să mărească consumul de lichide, în special consumul de apă; să stopeze temporar activităţile fizice; să evite căldura pentru a reduce transpiraţia; să îşi administreze un antiinflamator pentru a reduce durerea.