Concurenţă acerbă pe piaţa carburanţilor din România

Pe piaţa carburanţilor din România, concurenţa este acerbă, iar prețurile sunt sub media Uniunii Europene, a declarat Vlad Rusnac, directorul general al Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului KMGI (noua denumire a Grupului Rompetrol), citat de Agerpres. „După părerea mea, pe piața din România avem o concurență acerbă, chiar este mare. Acum concurăm mai ales pe zona calității și pe zona serviciilor și produselor oferite în cadrul stațiilor, aceasta deşi Consiliul Concurenței a arătat că piața carburanților are o structură de tip oligopol, fiind concentrată în portofoliul unui număr restrâns de companii”, a mai spus Vlad Rusnac.
În ceea ce privește prețul carburanților fără taxe, care este mai mare decât media europeană, potrivit statisticilor publicate de Comisia Europeană, directorul Rompetrol a arătat că prețul în România este mai mic decât media, „însă neconcordanța derivă din metodele diferite de raportare”.

Firmele spaniole şi româneşti pot duce la creşterea relaţiilor dintre cele două ţări

Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, aflat la o reuniune a Forumului de Investiţii de la Bilbao, a declarat, potrivit Agerpres, că firmele din România și cele din Spania pot duce la creșterea atât a relațiilor comerciale bilaterale dintre cele două țări, „cât și a amprentei investiționale”.
„Participarea la acest Forum investițional, organizat în cea mai industrială zonă a Spaniei, completează agenda mea de ministru, a cărei componentă economică este dominantă. Evenimentul și întâlnirea cu peste 75 de companii spaniole prezente pe piața românească sau aflate în explorarea pieței românești, dar și cu companiile românești implantate pe piața spaniolă mi-au confirmat încă o dată că acum este un moment oportun pentru întărirea și creșterea atât a relațiilor comerciale, dar și a amprentei investiționale a acestora atât în România, cât și în Spania. Modelul de creștere economică dezvoltat de Țara Bascilor, bazat pe reactivarea industriei și dezvoltarea învățământului dual contribuie decisiv la succesul relațiilor bilaterale dintre cele două țări”, a mai precizat ministrul Alexandru Petrescu.