“Cum poate un test de sânge să detemine dacă suntem predispuşi la diabet? Cât ar trebui să slăbim pentru a reduce riscul declanşării diabetului?”, întreabă cititorii New York Times. Iată ce răspund specialiştii, conform nytimes.com, preluat de MedLive.ro. De obicei doctorii efectuează unul dintre cele trei teste de sânge pentru a diagnostica prediabetul, o afecţiune descrisă printr-un nivel crescut de zahăr în sânge, dar nu suficient de mare pentru a indica declanşarea diabetului. În timp ce prediabetul conduce adesea la instalarea diabetului zaharat de tip II, multe persoane îşi pot menţine stabilă sănătatea din acest punct de vedere, numai dacă reuşesc să piardă în greutate şi să devină mai activi pe plan fizic, este de părere Dr. Rhonda Bentley-Lewis, profesoară la Harvard Medical School. “Eu le transmit întotdeauna pacienţilor mei că nu vorbim despre pierderi însemnate în greutate, fiind suficient să piardă de la 5 la 7% din greutatea corporală existentă. În cele mai multe cazuri este vorba despre numai 6 kilograme, în cazul persoanelor ce au în jur de 90 de kilograme.
Două dintre testele de sânge specifice necesită restricţia alimentară înainte de a fi efectuate pentru a preveni oscilarea rezultatelor şi a stabili valorile de referinţă pentru fiecare caz în parte. Testul de glucoză verifică nivelul glucozei din sânge după un repaus alimentar de 8 până la 10 ore.
Valorile ce depăşesc 125 de miligrame pe decilitru indică prezenţa prediabetului. Testul de toleranţă la glucoză se face pe cale orală şi controlează nivelul de glucoză din sânge după administrarea unei băuturi ce conţine 75 de grame de glucoză. În acest caz, valorile ce depăşesc pragul cuprins între 140 şi 199 indică prezenţa prediabetului.
Cel de-al treilea test, efectuat pentru identificarea nivelului de hemoglobină glicozilată (A1c), nu necesită repausul alimentar. Acesta măsoară nivelul mediu al glicemiei din ultimele două şi până la trei luni. În acest caz, valorile cuprinse între 5,7% şi 6,4% – care evaluează procentul de celule roşii din sânge care stochează glucoza – indică prezenţa prediabetului. Prediabetul poate fi tratat prin administrarea medicamentelor specifice recomandate de medic, însă mulţi pacienţi preferă să abordeze această problemă prin pierderea în greutate şi adoptarea unui stil de viaţă mai activ.
“Dintre miile de persoane cu prediabet ce au participat la studiul american, efectuat la nivel naţional şi intitulat “Diabetes Prevention Program”, cei care au cerut ajutor de specialitate pentru a îşi schimba stilul de viaţă şi au reuşit să piardă în greutate şi-au redus riscul declanşării diabetului cu 58%,” conchide Dr. Bentley-Lewis.