Jens Weidmann, preşedintele Băncii centrale din Germania, a avertizat, ieri, că există riscuri din ce în ce mai mari privind atacuri cibernetice care să vizeze băncile naţionale din statele europene, subliniind că tema securităţii informatice este o prioritate a Preşedinţiei germane a G20.
Referindu-se la incidente cibernetice din 2016 şi la recenta serie de atacuri informatice, Jens Weidmann a atras atenţia că hackerii ar putea ataca băncile centrale din statele europene: „Întrebarea nu este dacă infrastructura unei instituţii bancare va fi atacată, ci când şi cât de frecvent”.
Banca centrală a Germaniei (Deutsche Bundesbank) a fost vizată de atacuri cibernetice în anul 2016, sistemul blocându-se temporar. „Au fost şi atacuri cu virusul de răscumpărare Locky, în februarie 2016, care s-a răspândit în Germania prin emailuri, existând peste 5.000 de noi infecţii cibernetice pe oră”. Dar mecanismele de securitate utilizate de Banca centrală germană au reuşit până acum să respingă cu succes atacurile”, a explicat Jens Weidmann, potrivit ediţiei germane a agenţiei Reuters, cu ocazia unui seminar desfăşurat în oraşul Frankfurt.
Însă recenta serie a atacurilor cibernetice relevă vulnerabilităţile sistemelor financiare digitale, a insistat Jens Weidmann. Softul ilegal „WannaCry” a blocat în ultimele zile aproximativ 200.000 de calculatoare, în 150 de ţări, hackerii solicitând plăţi pentru deblocarea aparatelor, inclusiv de la Departamentul britanic al Sănătăţii şi de la o serie de companii, printre care se numără grupul auto francez Renault şi Deutsche Bahn. Daunele ar putea ajunge la miliarde de dolari.
Jens Weidmann a explicat că Guvernul Germaniei şi Preşedinţia germană a Grupului statelor dezvoltate şi emergente G20 au ca prioritate consolidarea securităţii cibernetice, un grup de experţi urmând să prezinte până în octombrie un raport de evaluare privind riscurile şi modalităţile de contracarare a acestora.