V. Stoica

În județul Prahova există un număr de 43 de fonduri de vânătoare, nouă dintre acestea fiind situate în zona de munte, 16 – în zona de deal şi 18 – în zona de câmpie. În majoritatea fondurilor cinegetice din Prahova, asemeni multor altora din întreaga țară, sunt probleme cu îndeplinirea așa-numitei “cote de recoltă” la mistreţi, dat fiind că nu se poate asigura integral vânarea tuturor exemplarelor care trebuie împușcate pentru a nu deveni dăunătoare.
Ieri, în cadrul Colegiului Prefectural, Mădălina Lupea, prefectul de Prahova, a atras atenția atât asupra daunelor pe care le pot produce mistreții, dar și asupra posibilelor interacțiuni cu oamenii, care ar putea să genereze inclusiv victime. Pe de altă parte, reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești spun că, în acest an, s-a stabilit cea mai mare cotă de recoltă la mistreț, respectiv circa 40% din efective, ceea ce ar putea să genereze o scădere a atacurilor mistreților atât în gospodăriile populației, cât și pe terenurile agricole.

În fiecare an, animalele sălbatice – în special mistreți și urși – dau bătăi de cap proprietarilor de gospodării din multe zone ale județului Prahova. Pagube produse pe terenurile agricole sau în curțile oamenilor sunt semnalate până și la Instituția Prefectului Prahova. Ieri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, Mădălina Lupea, prefectul județului, a anunțat că în perioada următoare va avea loc o întâlnire între reprezentanții localităților în care au fost semnalate cazuri de atacuri ale sălbăticiunilor, ai fondurilor de vânătoare și ai Gărzii Forestiere, pentru a se vedea ce este de făcut în legătură cu pagubele produse în special de porcii mistreți.

DMI
Viorel Mihălcioiu – inspector șef al Gărzii Forestiere Ploiești – a susținut că, în perioada 2017-2018, cota de recoltă pentru mistreț va crește comparativ cu anii anteriori, ajungând la circa 40%. Astfel, din cei 3.155 de mistreți care mișună pe cele 43 de fonduri de vânătoare din județul Prahova, dar și în afara lor, circa 1.300 vor putea să fie împușcați, constituind așa-numita cotă de recoltă anuală, stabilită prin ordin de ministru.
Localitățile cele mai lovite de atacurile mistreților, de-a lungul timpului, în județul Prahova au fost Starchiojd, Bălțești, Ștefești, Posești, Gornet, Plopu și Cosminele, iar urșii au dat iama în special prin zona Văii Prahovei.
Anul acesta, porcii sălbatici au năvălit de două ori în Târgșoru Vechi, unde au stricat terenuri agricole, alte atacuri fiind semnalate în Vîlcănești, Teișani și Gherghița. Deocamdată s-a stabilit că vor primi despăgubiri pentru pagubele produse de mistreți proprietarii de terenuri “scurmate” din Târgșoru Vechi. Specialiștii spun că mistreții au devenit oarecum imuni la toate tertipurile folosite de proprietarii de terenuri pentru a-i alunga. Tălăngile, repelenții urât mirositori, chiar și gardurile electrice, acolo unde există, nu prea mai stau în fața porcilor uriași veniți din pădure în căutare de hrană.
În sezonul 2017-2018, gestionarii fondurilor de vânătoare vor avea obligația să își îndeplinească atribuțiile stabilite prin lege, atât în privința cotelor de recoltă (organizarea de partide de vânătoare pentru extragerea tuturor exemplarelor agresive sau dăunătoare), cât și în privința asigurării hranei necesare vânatului, pentru a nu mai pătrunde în zonele exterioare fondurilor cinegetice.