V. Stoica

Cele peste 1.680 de vulpi care se află pe toate cele 43 de fonduri de vânătoare din județul Prahova vor fi vaccinate în perioada următoare prin intermediul unor momeli care vor fi distribuite atât aerian, cât și manual.
De la finalul săptămânii trecute a fost deja demarată acțiunea de răspândire aeriană a momelilor antirabice, prin intermediul căreia vor fi distribuite pe fondurile de vânătoare – cu ajutorul avioanelor care vor decola de pe aerodromul Clinceni – vaccinurile destinate eradicării turbării în rândul populației de vulpi și, implicit, scăderii numărului de animale domestice care s-ar putea îmbolnăvi din această sursă de origine sălbatică de rabie.
Potrivit reprezentanților Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, peste 100.000 de momeli – vaccin vor fi administrate aerian, iar alte 1.650 de bucăți vor fi administrate manual pe toate fondurile de vânătoare din județ, respectiv pe o suprafață de circa 4.000 de kmp.
Administrarea aeriană a vaccinului presupune distribuirea a 25 de momeli vaccinale/km², din avion, respectându-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire şi rutele de zbor stabilite de către specialişti.
Administrarea manuală a momelilor vaccinale se realizează de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare împreună cu medicii veterinari oficiali din cadrul direcțiilor sanitare veterinare judeţene, prin amplasarea de momeli vaccinale la vizuină.
Deoarece este interzisă distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spaţiilor locuite din cadrul zonelor vizate, în aceste cazuri vaccinarea va fi efectuată manual.
Programul strategic privind supravegherea, controlul și eradicarea turbării la vulpe în România este finanțat majoritar din fonduri UE (75% din cheltuieli), iar restul – de la bugetul de stat.