Violeta Stoica

De mulți ani, în România s-au iscat dezbateri pe tema defrișărilor ilegale a unor suprafețe de pădure. Multe dintre aceste suprafețe forestiere care cad în mâna hoților de lemn au fost și sunt în proprietate privată și, mai mult, o mare parte a acestor păduri nu sunt păzite, pentru că proprietarii nu încheie contracte de pază.
Potrivit reprezentanților Gărzii Forestiere Ploiești, în județul Prahova o asemenea suprafață de pe care s-au făcut tăieri ilegale a fost un teren împădurit aflat pe raza comunei Filipeștii de Pădure. Aici, până în anul 2015, au fost semnalate tăieri ilegale pe aproximativ 1000 de hectare, fiind practic cea mai mare suprafață de teren de pe care au fost tăiați arbori, o situație similară fiind înregistrată în urmă cu doi ani și pe raza comunei prahovene Cerașu.
Însă multe dintre atacurile asupra fondului forestier vin şi pe fondul lipsei pazei, pe care proprietarii de păduri sunt obligați să o asigure.

Potrivit datelor furnizate de către inspectorul șef al Gărzii Forestiere Ploiești, Viorel Mihălcioiu, din repartizarea pe tipuri de proprietate a suprafeței fondului forestier din județul Prahova, în proprietatea publică a statului mai există 92.794 de hectare de fond forestier, din care mai mult de trei sferturi sunt păduri de foioase. În proprietatea autorităților locale prahovene mai sunt doar 117 hectare de fond forestier, în timp ce în proprietate privată au trecut, de-a lungul timpului, peste 53.000 de hectare de pădure. Problema este că din totalul fondului forestier al Prahovei (circa 146.000 de hectare) sunt neadministrate 17.000 de hectare, ceea ce înseamnă că aceste suprafețe de pădure care nu sunt păzite ajung la cheremul hoților de lemne. De altfel, mulți dintre aceștia și acționează în zonele pe care le cunosc a fi neadministrate și tocmai de aici apar multe dintre furturile de material lemnos.

PD
Doar în primul trimestru din acest an, potrivit unui raport întocmit de reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești, au fost înregistrate 29 de infracțiuni de tăieri de arbori, comparativ cu 83 de infracțiuni semnalate în tot anul trecut. Și numărul contravențiilor la tăierile de arbori pare destul de mare pentru perioada ianuarie-martie 2017, numărul acestora fiind de 217, cu o valoare totală a amenzilor de 693.000 de lei. Conform aceleiași surse, în intervalul de timp precizat, în urma celor 1608 acțiuni efectuate în legătură cu circulația materialului lemnos, au fost constatate 54 de contravenții pentru care s-au aplicat amenzi de 132.500 de lei.
Conform declarațiilor inspectorului șef al Gărzii Forestiere Ploiești, doar aproximativ 15% dintre amenzile aplicate au și fost încasate, restul fiind transmise către serviciile de finanțe locale.

Drona și aplicațiile informatice, folosite pentru depistarea tăierilor ilegale

Garda Forestieră Ploiești a fost dotată, la finalul anului trecut, cu o dronă performantă, care poate fi folosită la depistarea eventualelor tăieri din pădurile celor trei județe aflate sub administrarea instituției cu sediul la Ploiești: Argeș, Dâmbovița și Prahova. Potrivit reprezentanților Gărzii Forestiere Ploiești, drona Phantom a fost înscrisă la Autoritatea Aeronautică Civilă și, de fiecare dată când se dorește efectuarea unui zbor pentru supravegherea pădurilor, se notifică telefonic – prin semnalarea coordonatelor specifice – reprezentanții Ministerului Apărării Naționale. Drona respectivă poate zbura la o înălțime de maximum 120 de metri și poate acoperi o suprafață de circa patru kilometri.
În afara dronei achiziționate anul trecut, inspectorii Gărzii Forestiere au și alte sisteme de urmărire a eventualelor tăieri ilegale din fondul forestier. Unul dintre acestea este prin intermediul unui satelit care, la interval de circa șase zile, trece sistematic pe deasupra zonelor împădurite. Sistemul sesizează automat dacă există diferențe în fondul forestier între trecerile satelitului și avertizează automat într-o aplicație web aceste schimbări. Astfel se declanșează alarmele privind diferențele înregistrate și în urma acestor alarme se verifică dacă tăierile au fost făcute legal sau ilegal și, în acest ultim caz, echipele Gărzii Forestiere se deplasează în teren.
Potrivit inspectorului șef al Gărzii Forestiere Ploiești, 98% dintre aceste alarme declanșate în sistemul legat la satelit nu se confirmă, fiind vorba despre tăieri legale de arbori.