Violeta Stoica
Ieșirea din iarnă înseamnă pentru multe dintre localitățile prahovene din zona de deal a teritoriului județului o nouă etapă în constatarea efectelor alunecărilor de teren, activități care se petrec, din nefericire, în fiecare an.
Comisiile constituite special pentru constatarea efectelor pe care le-au avut calamitățile naturale produse în mai multe localități prahovene, de la începutul acestui an, au fost prezente în lunile februarie și martie în nouă comune și în orașul Comarnic pentru a evalua situațiile produse după trecerea iernii.
Cea mai problematică situație pare să fie la Comarnic, unde un zid de sprijin riscă să se prăbușească în orice moment peste trotuarul de la bază, dar și peste DN1.
Potrivit unui proces verbal încheiat de comisia de specialitate care s-a deplasat în ziua de 27 martie la Comarnic, în acest oraș s-au constatat probleme la zidul de sprijin care se află pe marginea celui mai circulat drum național din țară – DN1.
Un real pericol îl prezintă această structură amplasată în zona centrală a orașului Comarnic, pe partea dreaptă, limitrof DN1 și care protejează terenul pe care se află trei blocuri și case de locuit. Conform documentului menționat, zidul respectiv este construit din piatră de râu și mortar, din trei tronsoane succesive, unul de 32 de metri și alte două de câte 24 de metri. Ceea ce este scris în acest proces verbal (facsimil) este un real semnal de alarmă: “primul tronson prezintă degradări, fisuri și o ușoară înclinare spre DN1, tronsonul II – de mijloc – prezintă o înclinație accentuată spre trotuar și DN1, iar tronsonul III – amplasat spre Sinaia – este înclinat, prezintă fisuri și dislocări în suprafață de aproximativ 15 metri pătrați. Menționăm faptul că există pericolul real de prăbușire a zidului peste trotuar și drumul național DN1 și de producere a unor accidente rutiere și evenimente nedorite în zona de circulație a pietonilor”.
• Locuințe în pericol în mai multe comune
Comuna Gornet pare să fi fost mai lovită decât alte localități la începutul acestui an, pentru că a fost nevoie de deplasarea comisiilor speciale de două ori, în februarie și în martie, pentru a consemna problemele apărute. Astfel, la mijlocul lunii februarie, în satul Gornet s-a constatat că la o locuință au apărut crăpături și dislocări de bucăți din pereți, dar și la scările de acces și la pardoselile interioare, punându-se chiar și problema dezafectării și strămutării gospodăriei respective, care la data verificărilor nu era utilizată. O lună mai târziu, respectiv la sfârșitul lunii martie, tot în comuna Gornet, în același sat, s-a consemnat tasarea a două bucăți din două străzi, dar și o alunecare masivă de teren cu o lungime de circa 80 de metri, o lățime de aproximativ 35 de metri și o ruptură cu o diferență de nivel de circa șapte metri. Deocamdată, o locuință și anexele gospodărești aferente nu sunt afectate, însă fenomenul de alunecare de teren se dovedește a fi activ, ceea ce în viitor ar putea pune în pericol imobilele respective.
Și la Gornet Cricov, comisia specializată a constatat că o alunecare de teren care a produs o rupere pe verticală de circa 10 metri și pe o lungime de circa 350 de metri a afectat mai multe proprietăți ale locuitorilor din satul Țărculești, anexele uneia dintre gospodării fiind distruse în totalitate, și aici fiind un risc serios de afectare a caselor din zonă.
În Chiojdeanca, s-au reactivat mai multe alunecări de teren, în punctul Tarna fiind afectate mai multe proprietăți și un drum comunal aflat la marginea gospodăriilor respective. În satul Trenu, din aceeași comună, drumul comunal 51 a fost afectat în mai multe puncte, înregistrându-se tasarea platformei din beton pe zeci de metri.
Și la Adunați, din cauza precipitațiilor abundente, pe DJ 710, în două puncte aflate la doi kilometri distanță, s-a produs tasarea corpului drumului, circulația fiind afectată de această situație, în special în zona în care a apărut în șosea o groapă de 55 de centimetri diametru și cu o adâncime de 80 de centimetri.
Drumuri locale degradate și eroziuni de maluri s-au produs și la Posești, în urma precipitațiilor singura cale de acces către două proprietăți din zonă – albia pârâului Valea Râncezului – fiind distrusă de o alunecare de teren de circa 35 de metri lungime.
Telega, Cerașu, Izvoarele și Poiana Câmpina au fost, de asemenea, printre localitățile prahovene afectate și în acest an de alunecările de teren și de precipitații, fiind produse degradări ale drumurilor, mai multe gospodării având de suferit din cauza ruperii pământului. Situații deosebite s-au înregistrat la Cerașu (unde o alunecare de teren reactivată a afectat rezervorul și stația de pompe de la gospodăria de apă) și la Telega (un stâlp al Electrica s-a înclinat, aproape de prăbușire, fiind nevoie de executarea unor lucrări în regim de urgență pentru îndreptarea acestuia).