Ana Maxim

Guvernul Germaniei a anunțat că intenţionează să reducă alocaţiile oferite copiilor imigranţilor din 15 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv din România, argumentând că nivelul alocaţiilor copiilor trebuie adaptat la standardele de trai din ţările de origine. Potrivit unui proiect al Ministerului de Finanțe german, obținut de publicația Handelsblatt, alocațiile pentru copiii imigranților din România, Bulgaria, Polonia Croația și Ungaria ar urma să fie reduse cu 50%, iar cele ale copiilor din alte zece state ale UE – cu 25%. Conform Ministerului de Finanţe, în Germania, peste 184.000 de imigranţi din UE primesc alocaţii pentru copii care locuiesc în alte ţări. O decizie privind reducerea valorilor acestor beneficii sociale ar afecta și sute de minori din Prahova, ai căror părinți lucrează în Germania. În anul 2016, de exemplu, la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Prahova s-au înregistrat 372 de cereri pentru acordarea alocaţiei de stat pentru copiii lucrătorilor care desfăşoară o activitate în Germania sau a familiilor cu copii care au rezidență pe teritoriul Germaniei, toate fiind aprobate. În urma analizării acestor cereri, 354 de familii beneficiază de alocație integrală din Germania, iar 18 familii beneficiază de alocaţie de stat în cuantum integral din România şi de cuantum diferenţial în Germania (deoarece unul dintre părinţi desfăşoară o activitate în România). Anul acesta, până la data de 28 februarie, au fost înregistrate 75 de asemenea cereri, aprobate, de asemenea, în totalitate. Astfel, 27 de familii beneficiază de acest drept acordat de autoritățile din Germania, iar 48 de familii –
de cuantum diferenţial în Germania şi de alocaţie de stat integrală din România. În Germania, în prezent, cuantumul alocaţiei de stat este de 190 euro/lună.
Copiii români ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă într-o altă țară din Uniunea Europeană pot beneficia de alocaţie din statul respectiv, care de obicei este mai mare decât cea oferită în România, dacă părinții lucrează legal în ţara respectivă. Dacă statul de reședință a copilului este România, unul dintre părinți are activitate în România, iar celălalt părinte are activitate în alt stat membru, alocația va fi plătită de autoritățile din România, iar celălalt stat acordă diferența între cuantumul prestațiilor acordate în acel stat membru și cuantumul plătit de România. Dacă un copil are domiciliul sau reşedinţa în România, iar părinţii desfăşoară activitatea într-un alt stat al UE , acel stat va plăti prestaţiile familiale pentru copilul din România, în cuantumul prevăzut de acest stat. În cazul în care părinţii lucrează în ţări diferite din UE, ei pot opta pentru a primi alocaţia din statul în care acest venit este mai mare.