Ana-Maria Maxim

În ultimii cinci ani, în Prahova au apărut 78 de noi cazuri de infecție cu HIV, virusul imunodeficienței umane. Astfel, dacă în 2012 se înregistrau 515 persoane bolnave, la sfârșitul anului 2016 pe lista Direcției Județene de Sănătate Publică figurau 593. În ceea ce privește SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite), care reprezintă faza terminală a bolii, în anul 2012 numărul pacienților din județ diagnosticați era de 70, iar în anul 2016 acesta a ajuns la 76.

Cei mai mulți prahoveni infectați cu HIV/SIDA sunt în Ploiești, iar cea mai răspândită cale de transmitere a virusului imunodeficienței umane este prin contact sexual cu o persoană infectată. HIV se poate transmite, de asemenea, prin transfuzii de sânge (mai greu, deoarece acum se iau măsuri severe de control în centre și spitale), de la mamă la făt și chiar prin folosirea unor instrumente nesterilizate (seringi, ace de tatuare, freze dentare etc). De reținut și chiar important de subliniat este că virusul HIV nu supraviețuiește în afara organismului, deci HIV nu se transmite prin contact întâmplător cu o persoană infectată (cum ar fi folosirea în comun a veselei sau prin sărut). De asemenea, HIV nu se transmite prin contactul cu fluidele corporale (salivă, transpirație, lacrimi etc) sau prin înțepături de insecte.

De la primele simptome la agravarea bolii

Simptomele sindromului retroviral acut (greața și durerea de cap), care sunt primele semne de infecție cu HIV, sunt adesea greșit considerate ca aparținând unui alt tip de infecție virală.
Perioada de incubație – adică timpul scurs de la infecția cu HIV și până la apariția primelor simptome – poate varia de la câteva zile la câteva săptămâni. Totuși, a fi infectat cu virusul HIV nu înseamnă automat a avea SIDA. SIDA este ultimul și cel mai sever stadiu al bolii. În funcție de zestrea genetică și de alți factori, inclusiv medicamentația folosită, unii oameni pot trăi cu virusul HIV zeci de ani înainte de a ajunge în stadiul SIDA. În tot acest timp, însă, fără a avea semne particulare de boală, ei pot infecta orice persoană cu care întrețin relații sexuale. Există, însă, și cealaltă extremă. La un număr mic de persoane infectate cu HIV se constată că boala avansează rapid și fac SIDA în aproximativ 3 ani de la momentul infectării. Odată cu pătrunderea virusului în organism, acesta infectează un grup de celule albe din sânge, numite limfocite CD4+. Aceste celule albe reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar, care ajută corpul uman să lupte cu infecțiile. În faza de SIDA, organismul infectat cedează în fața diverselor boli, pentru că nu mai are mecanismele naturale de apărare. Din acest motiv, pacienții decedează cu diagnostice de pneumonie, cancer.

Unde se pot diagnostica şi trata prahovenii

DSP Prahova susține că persoanele care doresc să li se efectueze teste pentru depistarea virsului amintit se pot adresa laboratorului din cadrul direcției, unde pot beneficia în mod gratuit de testarea ELISA, sau oricărui laborator de stat sau privat unde pot efectua, contra cost, testarea rapidă pentru depistarea virusului HIV. În Prahova, bolnavii cu HIV/ SIDA sunt tratați în cadrul Secției de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Din păcate, în județ nu își desfășoară activitatea niciun cabinet de medicină dentară dedicat pacienților cu HIV/ SIDA, așa că aceștia nu își pot rezolva problemele specifice. Infecţia cu virusul imunodeficienţei umane a fost raportată pentru prima dată în Statele Unite, în anul 1981, iar HIV a fost identificat doi ani mai târziu.